Thursday, July 18, 2024

Britanskima zakoncema se je pretekli teden rodila deklica, ki so ji v embrionalni fazi odstranili gen BRCA-1, ki povzroča raka na dojkah. Par zagotavlja, da se bo njihova družina še povečala s prav tako »preverjeno« zdravim otrokom.


Zakonca, ki nista imela težav s plodnostjo sta se odločila za »in vitro« oploditev in skeniranje genetskega zapisa, saj je imela družina po moževi strani dolgo zgodovino obolevanja za rakom na dojkah. Postopek imenovan predimplantacijska genetska diagnoza zagotavlja odstranitev gena, ki povzroča rak.

Skeniranje embria

Par je s pomočjo strokovnjakov  ustvaril enajst zarodkov. V petih zarodkih niso našli malignega gena, s katerimi so se srečale moževa babica, mama in sestra, ki so šle skozi pekel kemoterapij.

»Moji otroci se bodo morali v življenju spoprijeti z številnimi težavami, ki jih ni moč predvideti. Za te sva vedela, zato sva občutila odgovornost, da poskušava v vezi s tem nekaj narediti,« je izjavil dekličin oče, poroča Times Online.

Mati pravi, da se je izplačalo zdržati mukotrpen postopek, ter da bo njun primer pomagal številnim staršem preprečiti žalost zaradi bolezni otroka.

Družinsko prekletstvo

Če bi se par odločil za naravno spočetje bi obstajala kar 50% verjetnost, da bo otrok podedoval gen, ki bi se v primeru potomke v štirih od petih primerov razvil kot rak na dojkah, v šestih od desetih primerov pa kot rak na jajčnikih.

Postopek so izvedli v Univerzitetni bolnici v Londonu. Kritiki zdravnike obsojajo, da bodo v prihodnosti »ustvarjali« otroke po naročilu. Trdijo namreč, da navedeno še ne dokazuje zagotovega obolenja za rakom in tudi če, obstaja možnost zdravljenja in popolne ozdravitve.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Športniki trpijo za prehranjevalnimi motnjami

13 junija, 2012 0