Sunday, April 21, 2024

Zaradi številni antioksidantnih učinkov jedilne čokolade njeno korist že poznate, znanstveniki pa so potrdili, da njeno uživanje znižuje vsebnost stresnega hormona, piše ameriška revija Journal of Proteome Research.  


V članku z imenom Metabolični učinki uživanja jedilne čokolade za energijo, črevesno floro in metabolizem povezan s stresom, avtorji s svojo raziskavo dokazujejo, da uživanje jedilne čokolade pri ljudeh, ki so izpostavljeni stresu, znižuje stresni hormon.  

»Raziskava je dala močne dokaze, da je dnevno zaužitje 40 g čokolade v dveh tednih dovolj, da pri zdravih prostovoljcih modificira metabolizem,« poudarjajo raziskovalci.  

V raziskavi je sodelovalo 30 ljudi, ki so bili izpostavljeni vsakodnevnemu stresu. S pristopom, ki se imenuje nutrimetabonomika, so znanstveniki pri sodelujočih preučevali stanje in spremembe metabolizma.

Z uporabo protonske nuklearne magnetne resonance (1H NMR), spektroskopije in spektrometrije (MS), so potrjevali dnevne metabolične spremembe, ki so se dogajale pri sodelujočih.  

Rezultati so pokazali, da so bili so čokolado izzvani metabolični statistično močnejši učinki samo pri osebah s prirojenim visokim elementom tesnobe.  

Črna čokolada je v kontrolni skupini znižala vsebnost adrenalina, norandrenalina, normetanefrina, kortikosterona in kortizola- stresnega hormona.  

Dodatni dokazi o pozitivnem učinku jedilne čokolade vključujejo; delno normalizacijo razlik povezanih s stresom pri aktivnosti črevesnih mikrobov. Raziskovalci opozarjajo na pomembnost, ki jih pri krepitvi imunskega sistema nudijo črevesne bakterije.  

Vsakodnevno uživanje jedilne čokolade bo blagodejno vplivalo na naše zdravje, še posebno pri težavah povezanih s stresom.  

Avtorstvo članka je podpisalo deset strokovnjakov iz Nestlea v Švici, ki velja za največjega proizvajalca čokolade na svetu.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Čiščenje debelega črevesja

13 junija, 2012 0