Thursday, February 22, 2024

Fibromialgija je opredeljena kot kronični mišično-skeletni sindrom, za katerega je značilna prisotnost nepojasnjene, široko razprostranjene bolečine ali zbadanja (ki se pogosto začne pojavljati najprej na vratu ali ramenih, kasneje pa postane bolj generalizirana), nenehna utrujenost, splošna jutranja otrdelost, spanec, ki ne odpočije, in številne boleče točke v mišicah (ki so pri diagnosticiranju bolezni najbolj pomembne). Bolniki navadno občutijo, da "jih vse boli" in težko omejijo boleče mesto.
V raziskavi znanstvenikov iz Oregon Health & Science University v ZDA je sodelovalo 53 žensk s fibromialgijo, 25 pa je bilo vključenih v program dvournega tedenskega prakticiranja joge.


Po osmih tednih se je pri kandidatkah, ki so se ukvarjale z jogo pokazalo zmanjševanje simptomov. Poleg tega je bilo njihovo počutje, razpoloženje in spanec boljše, je objavila revija Pain.

Zdravila proti fibromialgiji ni, po dostopnih podatkih pa v ZDA za njo trpi med 11 in 15 milijonov prebivalstva, od tega 80 – 90% žensk.

Že ena izmed predhodnih raziskav je potrdila, da prakticiranje tai-chija prav tako blaži simptome fibromialgije.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Materin stres pri otrocih povzroča astmo

13 junija, 2012 0