Saturday, April 13, 2024
13 junija, 2012

Z lubenico proti srčnemu infarktu in visokemu krvnemu tlaku

By 0 965 Views

Za mnoge je lubenica idealno poletno sadje. Nedavne raziskave kažejo, da bo lahko to okusno sadje kmalu postalo učinkovito sredstvo za zniževanje visokega krvnega tlaka.


Minerali in krvni tlak

V kolikor spadate med ljudi, ki vas je prizadel visoki krvni tlak, vam zdravniki najprej svetujejo zmanjšati vnos soli. V Journal of Medical Association pravijo, da ima vnos natrija pri zniževanju visokega krvnega tlaka omejen, pri ljudeh z normalnim krvnim tlakom pa minimalen učinek.

Kljub vsemu pa so zadnje raziskave v ZDA odkrile, da umirjeno uživanje natrija v kombinaciji s kalijem, kalcijem in magnezijem, torej minerali, ki se nahajajo v svežem sadju, zelenjavi in lahkih mlečnih izdelkih, koristi pri zniževanju visokega krvnega tlaka. Ti štirje minerali, natrij, kalij, kalcij in magnezij, skupaj pomagajo regulirati krvni tlak.  

Raziskovalci iz Univerze v Nevadi in Oklahomi so naredili test pri katerem so morali prostovoljci tri tedne uživati sok iztisnjen iz lubenic. V tem času se jim je vsebnost arginina v krvi zvišala za 22%.

Arginin je snov, ki je potrebna za proizvodnjo dušikovega monoksida, ki preprečuje koagulacijo krvi in ščiti pred infarktom.  
 

Dodatni pozitivni vplivi

Že originalno ime lubenice (watermelon) pravi iz česa je sestavljena. Od vseh vrst sadja lubenica vsebuje največ vode (93%) in ima izredno nizko energetsko vrednost, samo 20 kalorij na sto gramov.  

Lubenice so odlični diuretik saj stimulirajo aktivnost ledvic in povečujejo produkcijo urina, kar omogoča eliminacijo toksinov. Je popolnoma brez maščob, vsebuje pa ogromno karotenoidov in likopena. Likopen je odgovoren za privlačno rdečo barvo lubenice in je eden od najmočnejših antioksidantov, ki znižuje tveganje za nastanek kardiovaskularnih bolezni.  
 

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

New Yorker slavi odprtje 13. trgovine v Sloveniji!

13 junija, 2012 0