Monday, April 22, 2024

Občasno preživimo posebno prijetne dneve, včasih pa dneve, polne neugodja, neprijetnih situacij, tako da komaj čakamo, da takšen dan mine, da vse to pozabimo. V želji, da vam pomagamo razrešiti določene neprijetne izkušnje ali bolečino, da jih ne potisnete v podzavest, da določenih neprijetnih izkušenj ne ponavljate, da si omogočite bolj ustvarjalno življenje, vam predlagamo naslednjo meditacijo.


Poiščemo miren, zračen prostor v poltemi, sedemo v udoben položaj ali ležemo na hrbet (položaj popolnega miru). Glede na letni čas se lahko pokrijemo. Namestimo se udobno in začnemo jogistično dihati. Dihamo določen čas brez prekinitve med vdihom in izdihom ter se osredotočimo na dihanje (dihamo zavestno). Dihanje naj bo naravno, ritmično, brez napora. Vzamemo si dovolj časa za sproščanje, dokler ne začutimo, da smo popolnoma sproščeni.

Ko dosežemo to stanje, se začnemo spominjati, kako smo preživeli dan. Postanemo pozorni na vse situacije, ki smo jih doživeli čez dan. Pozornost usmerimo na svoje postopke, svoje reakcije v določenem trenutku, na svoje misli in občutke. Ne izogibajmo se situacijam, ki v nas vzbujajo nelagodje ali bolečino. Previdno in ponovno si dovolimo, da izživimo neugodno čustvo, vzemimo si dovolj časa, da ga podoživimo do konca. Tako ga sprostimo, spustimo iz sebe, iz svojega spomina, iz svoje energije
Bodimo iskreni in nepristranski do sebe, skušajmo sočutno in razumevajoče spoznati svoje napake ter marsikateri zaviralni vedenjski vzorec. Sprejmimo odgovornost za svoje vedenje in življenje. Naučimo se nekaj o sebi, spoznajmo in sprejmimo samega sebe. Skušajmo odpustiti v sebi in odpustiti človeškim bitjem. Potem si dovolimo, da nas preplavi sočutje in ljubezen ter s tem občutkom končajmo meditacijo.

Počasi začnemo premikati telo in na koncu, ko smo popolnoma pripravljeni, odpremo oči. Ležimo še nekaj časa in smo pozorni na svoje misli in občutke. Veliko uspeha pri meditaciji!

Več o meditaciji preberite na spletnem portalu Utrinek.si

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Kaj se resnično nahaja v naši kozmetiki

13 junija, 2012 0