Tuesday, April 16, 2024

Znanstveniki so mnenja, da se neugodnega česnovega zadaha rešimo s popito skodelico mleka, ki lahko ublaži dolgotrajen duh po česnu.


Testi so vključevali poskuse s svežim in kuhanim česnom. Skodelica popitega mleka je znižala vsebnost žveplovih sestavin v česnu, ki dajejo tako močno aromo.

Najboljši učinek se doseže z mešanjem česna in mleka pred požiranjem, nekoliko slabši učinek zmanjševanja neugodnega zadaha se doseže s pitjem že po zaužitem česnu.

Raziskava je pokazala, da se najboljši nevtraliziran učinek doseže s polnomastnim mlekom.

Zavedati se je potrebno, da česen ne povzroča samo neprijetnega zadaha, sproža namreč tudi neprijeten telesni vonj, ki lahko traja še dneve po zaužitju.

Kljub vsemu pa je česen izjemno zdravo živilo, ki vsebuje mnogo vitaminov in mineralov.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice