Thursday, February 22, 2024

Višnje so najnovejše super živilo, ki lahko pripomore pri preprečevanju obolevanja za srčnimi boleznimi, je pokazala raziskava znanstvenikov iz univerze Michigan.


Raziskava odkriva, da višnje kot dodatek k prehrani, znižujejo vsebnost holesterola in vnetij, zmanjšujejo pa tudi maščobe v telesu, ter uravnavajo telesno težo. Torej, preprečujejo nastanek glavnih faktorjev, ki pripomorejo k povečanemu tveganju nastanka srčnih bolezni.

Raziskavo so znanstveniki izvedli na podganah s prekomerno telesno težo. Po dvanajstih tednih uživanja obrokov katerim so bile dodane višnje, so imele podgane znatno nižjo telesno težo, nižjo raven maščob v telesu, istočasno pa so zadržale mišično maso. V primerjavi s podganami, ki višnje niso uživale, so imele 14% manj maščob v telesu.

Znanstveniki so prepričani, da uživanje višenj deluje pozitivno na gene, ki so odgovorni za kontroliranje maščob, ter da je to razlog njihovega blagodejnega delovanja na organizem podgan.

Poleg maščob v telesu, so višnje celo za 11% znižale holesterol v krvi podgan, prav tako se jim je zmanjšal obseg maščobnih oblog okoli pasu, ki pomenijo največje tveganje za nastanek srčnih bolezni.

Genske analize so pokazale, da hrana obogatena z višnjami zmanjšuje procese vnetij v organizmu. Da bodo znanstveniki potrdili pozitiven vpliv višenj pri ljudeh, že pripravljajo klinične raziskave.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Zakaj otrok simulira bolezen in noče v šolo?

13 junija, 2012 0