Wednesday, February 28, 2024
  • Podpora je ključni element, ki vas bo vsakodnevno zbližal še s hormoni tako ‘podivjano’ nosečnico. Pozitivne misli o porodu, porodni in poporodni izkušnji bodo vedno pospremljene z metuljčki v trebuhu. Kot partner in opora pri porodu, se o samem porodu dobro informirajte, ne nasedajte urbanim gostilniškim mitom, ki govorijo zgolj jezik domišljije, strahopetnosti in zlobe. Z dobrimi in zanesljivimi informacijami boste svojo partnerko pozitivno presenetili, ji vlili zaupanje in jo okrepili z novimi močmi.

 


  • Informacije vas bodo usmerjale in dajale moč za podporo partnerke pri samem porodu. Močna vez med vami in vašo partnerko vsekakor obstaja tudi brez osnovnega perinatološkega znanja, vendar vas bodo informacije lažje povezale z medicinsko ekipo, ki sodeluje pri porodu. Ne glede na to, kaj se med porodom dogaja in kakšne muke trpi vaša srčna izbranka, mislite pozitivno in bodite dobre volje.

 

  • V porodni sobi ste, kljub pasivni vlogi, pravzaprav eden izmed članov ekipe. Vi sami najbolje poznate vašo partnerko, ki bo svoje želje ali muke, najlažje zaupala prav vam. Vem, da se mogoče zdi nekoliko mazohistično, vendar kljub bolečinam, partner ob porodni postelji porodnici nudi nenadomestljivo podporo.

 

  • Med porodom se kljub novim doživetjem poskušajte sprostiti. Ne delajte si utvar, da bodo imele babice več dela z vami kot porodnico. Tudi če boste izgubili zavest, vas čaka zgolj položaj na boku. Ne pozabite: v porodni sobi je prva in edina zvezda porodnica. 

 

  • Kljub izčrpanosti in težkemu ‘delu’ ob samem porodu, pa porodnica ne sme piti. Žejo ji potešite tako, da ji usta vlažite z mokrim sanitetnim tamponom. Sodelujte pri dihanju in iztiskanju ploda. Partnerko nežno masirajte po vratu in hrbtu, ter tako pospešite prekrvavitev, ki preprečuje otopelost udov.

 

  • Bodite pripravljeni na izbruh močnih čustev. Lahko boste priča neutolažljivemu joku ali celo deležni žalitev. Verjemite na besedo, ne boste prvi niti zadnji. V tem primeru upoštevajte modrost znanega slovenskega reka: Skozi eno uho noter, skozi drugega ven!

 

  • Kljub travmatični in boleči izkušnji, pa vsaka mati tako rada zasliši prvi otrokov jok. In ta prvi jok je edini jok v otrokovem življenju, ki mater umiri in razveseli. Prve besede, razvajanje v naročju in materinem poprsju umirijo tudi dojenčka, ter pozitivno vplivajo na njegov prehod v zunanji svet. Božanje zmanjša vsebnost stresnih hormonov, ki jih je ob rojstvu deležen dojenček, umiri njegovo dihanje in uravna telesno temperaturo.

 

  • Poporodno obdobje je obdobje neverjetnih kontradikcij in zanimivih kontrastov, mešanica radosti in težkih trenutkov. Nepredvidljivost nadaljnjih dni, spoznavanje in sinergija, izzivi in nove preizkušnje, lahko okrepijo ali zamajajo partnerski odnos. Bodite moški in se izzivov tudi lotite po moško. Vedite, da vas zdaj s partnerko veže več kot odnos, ne veže vas samo odgovornost do nje, ampak predvsem odgovornost do otroka.

 

  • V prvih nekaj dneh, po vrnitvi družine v domače okolje, doživljate trnovo pot? Ja, otrok spremeni razmerja v družini. Hitreje kot se boste sprijaznili, da je skoraj vsa partneričina pozornost namenjena otroku, bolje bo. Otrok je prevelik afrodiziak in prevelika odgovornost, da bi jo mati kar tako zanemarila. Ne bodite ljubosumni in zajedljivi, raje po svojih najboljših močeh pomagajte. Ne bo vam žal!
Kategorija:   Nosečnost, Porod