Saturday, June 15, 2024

Telo se tekom nosečnosti neverjetno spremeni (če slučajno ne veš kaj se v njem dogaja, si le preberi vse pred tem objavljene članke na www.bambino.si ) in glede na to bi lahko žensko telo označila za pravi čudež narave. Sama sem nad njim zelo navdušena. Kaj pa ve?


In zato je še toliko bolj pomembno, da za svoje telo, svoje dobro počutje in za svojega še nerojenega otročka primerno poskrbimo. Kar pomeni, da poskusimo živeti čim bolj zdravo in tako v svoj življenjski slog vnesemo vsakodnevno gibanje, sledimo smernicam zdrave prehrane, poleg tega pa se na prihod otročka pripravljamo tudi mentalno.

Sama verjamem v aktivno preživljanje nosečnosti, saj se tako bolje počutim. Vadba mi do določene mere poveča občutek nadzora nad mojim telesom in mi povrne energijo. Poleg tega mi vadba pomaga pri lajšanju bolečin v križu in medeničnem obroču, delam pa tudi na tem, da bo moja telesna drža ostala čim bolj poravnana tudi v nosečnosti (krepitev mišic v hrbtu, zadnjici in stegnih). Uredila se mi je prebava, saj vadba ugodno vpliva na nan metabolizem (tudi, če nisi noseča). Spim bolje, lažje premagujem stres in zato lahko (končno) zasijem v zloglasnem nosečniškem siju.

Poleg tega pa je znanstveno dokazno, da zmerna vadba (pravilno izbrana) preprečuje morebitne zaplete med nosečnostjo, kot sta povišan krvni tlak (preeklampsija) in nosečniška sladkorna bolezen (gestacijski diabetes).

A kljub temu, da obstaja zelo veliko raziskav, ki potrjujejo pozitivne učinke gibanja v nosečnosti, da gibanje v tem obdobju (če nosečnost poteka normalno) spodbujajo tudi ginekologi in fizioterapevti, da imamo na spletu objavljena tudi Priporočila za telesno dejavnost nosečnic, ki jih je Slovensko zdravniško društvo zapisalo v Zdravniškem vestniku (https://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-Y3GUERIC), … Kljub temu še vedno obstaja neverjetno veliko število žensk, ki še vedno trdno verjame, da je potrebno med nosečnostjo počivati, delati skoraj da nič in jesti za dva. Škoda.

Škoda zato, ker to pomeni, da verjetno s svojim stanjem (v nosečnosti) niso dovolj dobro seznanjene. Ne vedo kaj je za njih primerno in kaj ne. Tako se verjetno niti ne zavedajo samih posledic nosečnosti, do katerih lahko pride, če so čisto neaktivna (v primeru normalnega poteka nosečnosti) ali po drugi strani, če so morda preveč ambiciozne. Z rednimi pregledi pri ginekologu (med nosečnostjo) seveda preverjate vaše in otrokovo zdravje, po porodu pa ste nato prepuščene same sebi. Posledice nosečnosti pa se, kot sem zapisala že v starejših objavah, prenašajo tudi v po porodno obdobje.

S primerno vadbo med nosečnostjo krepimo naše telo, lažje in bolj samozavestno preživljamo nosečnost, telo pripravljamo na porod in poskrbimo, da bomo po porodu lažje prišle v tisto “prednosečniško” formo. In ravno to je najpogostejši razlog, zakaj se nosečke in mamice po porodu gibajo – “preprečevanje kopičenja nepotrebnih kilogramov” (seveda se na vadbi za nosečke in mamice po porodu v prvi poskrbi za druge stvari in je preprečevanje/izguba kilogramov le posledica, pa vendar).
Je že res, da nosečnost ni čas shujševalnih diet, a z zmerno vadbo med nosečnostjo boste svoje telo obdržale v pogonu, prav tako pa boste preprečile tudi prekomerno kopičenje kilogramov. To sicer ne pomeni, da boste takoj po porodu, kot ste bile pred zanositvijo, a ker boste že med nosečnostjo ostale v gibanju, se boste h gibanju tudi po porodu lažje vrnile. Razumete ta začaran krog?

Torej, kaj je tisto, na kar bodi pozorna med vadbo v nosečnosti …

 

Nuša Repovž

Kategorija:   Gibaj zibaj, mama, Rekreacija