Saturday, July 20, 2024
1 oktobra, 2019

Za koliko kilogramov se je primerno zrediti med nosečnostjo?

By 0 1267 Views

Primerna telesna teža je ključna za zdrav razvoj otroka med nosečnostjo. Prav tako je tehtanje del vsakega ginekološkega pregleda in dejstvo, da boste med nosečnostjo pridobili nekaj kilogramov je neizogibno. Preverite kakšna teža je primerna.


Pridobivanje dodatnih kilogramov med nosečnostjo je žal neizogibno. Pa vendar, dejstvo, da morate med nosečnostjo jesti za dva, še ne pomeni, da morate količino hrane podvojiti. Zdrava prehrana je med nosečnostjo ključnega pomena saj z njo nadzorujete svojo težo ter zdravje svojega otroka hkrati pa si olajšate tudi borbo z izgubljanjem kilogramov po porodu. Tukaj pa se pojavi potem vprašanje koliko kilogramov je torej primerno pridobiti?

Sicer dokaj nehvaležno vprašanje je odvisno od telesne teže ženske ob zanositvi ter njenega indeksa telesne mase. Ženske z prekomerno težo bi se naj med nosečnostjo načeloma zredile manj, drobnejše ali tiste, ki pričakujejo dvojčke pa več. Teža bi naj pričela naraščati po prvem trimesečju, v idealnem primeru pa bi se nosečnica smela zrediti do 10 kilogramov.

V primeru prekomerne pridobitve teže nosečnica tvega nastanek veliko več strij, pride lahko tudi do povišanega krvnega tlaka ali gestacijskega diabetisa. Prav tako se lahko težave pojavijo tudi ob porodu, ki je zaradi prevelike teže lahko otežen predvsem pri iztisku ploda, saj zožana nožnica obložena z maščobo oteži prehod glavice.

Kaj pomeni če nosečnica izgublja kilograme?

Seveda se lahko zgodi, da nosečnica zaradi stresa ali slabosti v prvem trimesečju izgubi nekaj kilogramov. Slednje je povsem normalno in ne predstavlja nobenih težav. Problematično postane če se to dogaja v zadnjem trimesečju, ko hujšanje lahko ogroža plodovo zdravje, saj se z izgubo telesne mase zmanjša tudi ponudba hrane v krvi in plod lahko začne zaostajati v rasti.

Rezultat iskanja slik za nosečnica in tehtnica

Kam gredo pridobljeni kilogrami?

Če otrok tehta od 3 do 3,6 kilograma in ima nosečnica normalno telesno težo ter ITM, se pridobljeni kilogrami razporedijo približno takole:

– otrok: od 3 do 3,6 kg
– povečane prsi: 1 kg
– povečana maternica: 1 kg
– placenta: približno 0,7 kg
– amniotična tekočina: 1 kg
– povečan volumen krvi: od 1,4 do 1,8 kg
– povečan volumen tekočin: od 1,4 do 1,8 kg
– maščobne zaloge: od 2,7 do 3,6 kg

Prehrana nosečnice je ključnega pomena za zdravstveno stanje saj vpliva tudi na genetski material ženskega ploda, ki ga nosi. Zato nikar ne pretiravajte s količino hrane! Obroke si enakomerno razdelite na 3-5 krat dnevno. Ker pa se takrat povečajo potrebe po dodatnih hranilih in energiji, je prav, da tudi razmislite o vnosu mikrohranil, natančneje multivitaminskih pripravkov.

 

Kategorija:   Zdravje, zdravje
Naslednji prispevek

JESENSKA ZMEDA: KAKO NAJ OBLEČEM SVOJEGA OTROKA?

12 oktobra, 2019 0