Monday, April 22, 2024

V primerih ko prihaja do implantacije embriov slabše kakovosti v maternično sluznico (endometrij) sicer imamo klinično nosečnost, vendar se ponavadi konča s spontanim splavom, pravijo strokovnjaki.


V Veliki Britaniji vsako stoto žensko prizadenejo verižni spontani splavi (tri ali več zaporednih spontanih splavov), 50% primerov ponavljajočih SS pa ostane nepojasnjenih.

V raziskavi je sodelovalo 12 žensk, šest z normalno nosečnostjo in šest s ponavljajočimi spontanimi splavi.

Odkrili so, da so pri ženskah s ponavljajočimi spontanimi splavi stromalne celice endometrija (H-EnSCs) migrirale ne samo proti embriom visoke kakovosti, temveč tudi proti embriom slabše kakovosti, medtem je bila pri plodnih ženskah migracija stromalnih celic endometrija, v primerih embriov slabše kakovosti, inhibirana.

Zagotovo bodo rezultati raziskave spremenili dosedanje prepričanje. Do sedaj je veljalo, da se pri spontanih splavih izločajo zdravi zarodki, vendar je ta raziskava pokazala, da prihaja do splavljenja embriov slabše kakovosti.

Strokovnjaki upajo, da bodo prihodnje raziskave postregle z odgovorom na vprašanje, ali lahko ženske z močno oprijemljivo maternično sluznico odkrijejo s pomočjo testov in ali se bi lahko na ta način preprečilo implantacijo embriov slabše kvalitete.

Naslednji prispevek

Ponavljajoči splavi povezani s prezgodnjim porodom

1 septembra, 2012 0