Thursday, June 20, 2024

Izogibajte se hrani in pijači, ki na zobeh pušča barvo. Mednje vsekakor sodijo rdeče vino, pravi čaj, kava, cigarete, kola, nekatere omake in temnejši sokovi. Ko zaužijete omenjena živila si umijte zobe, ali pa pojejte jabolko, ki pomaga odstraniti zobne obloge. Vsaj dve uri pred spanjem, pa se zaradi acidoze ustne votline, jabolkom raje izognite.


Zobno ščetko zamenjajte vsake dva meseca. V nasprotnem primeru boste v ustno votlino prinašali preveč bakterij. Vsak dvakrat na dan se temeljito posvetite ustni higieni.

Očistite jezik! S strgalom za jezik, najdemo ga tudi na hrbtni strani nekaterih zobnih ščetk, z jezika vsako jutro odstranite obloge. Čist jezik pomeni bolj svež zadah. Uporaba strgala za jezik je učinkovitejša od uporabe zobne ščetke.

Uživajte ‘čistilna’ živila. Ta živila nam pomagajo očistiti zobe medtem ko jemo: jabolko, surov korenček, zeleno in pokovko.

Grgranje jabolčnega kisa na tešče, pred samim umivanjem zob. Kis pomaga pri odstranjevanju zobnih oblog, pobeli zobe in uničuje bakterije v ustni votlini.

Zobe si umijte s sodo bikarbono. V kolikor nimate sode, lahko uporabite navadno kuhinjsko sol. Ne pretiravajte, s sodo si zobe skrtačite zgolj enkrat tedensko. Uporabite jo na enak način kot zobno pasto.

Ostanite hidrirani. V kolikor se srečujete z dehidracijo bo vaš ustni zadah zelo neprijetnega vonja. Popijte dovolj tekočine, ustno votlino lahko izpirate z nesladkanim metinim čajem. V kolikor uporabljate ustno vodico poskrbite, da ne vsebuje alkohola.

Naučite se uporabljati zobno nitko.

Zobe umivajte vsaj dvakrat na dan, zjutraj ko vstanete in zvečer preden greste spat. Izločanje sline se ponoči zaustavi, zato je pred spanjem dobro očistiti zobne obloge. 

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Skrite erogene cone

7 maja, 2014 0