Wednesday, July 17, 2024

Film govori o ločitvi princa Charlesa in princese Diane, kjer je pomembno vlogo odigrala kraljica Elizabeta. Charles in Diana sta se razvezala leta 1996, leto dni pozneje pa je princesa tragično umrla v prometni nesreči. Še zdaj se mnogi nagibajo k predpostavki, da je bila prometna nesreča, v kateri sta se smrtno ponesrečila princesa Diana in njen ljubimec Dodi Al Fajed, plod zarote britanske kraljevske družine. Splošno znano je, da kraljica ni nikoli marala svoje snahe.
 


Snaha: tujka v plemenu

Absurdnost? Verjetno se je že marsikdo poistovetil z vlogo princa Charlesa ali Diane, ki je, kot namiguje film, še po smrti deležna ostrih kritik svoje tašče. Trikotnik tašča-snaha-mož vsebuje veliko konfliktnih točk in nemalokrat se ti konflikti sprevržejo v prave vojne. Psihoterapevti, ki se ukvarjajo s težavnimi odnosi med taščami in snahami, se sprašujejo, zakaj so ti tako naporni in sovražni. Italijanska psihoterapevtka Annamaria Cassanese je pred časom skupaj s skupino odvetnikov za razveze priredila tečaj za tašče in snahe ter sprožila veliko zanimanje italijanske in tuje javnosti. V svoji dolgoletni praksi je pri pacientih neštetokrat zasledila psihološko stanje, ki ga je primerjala z izkušnjo tujca v tuji deželi. Snaha (lahko tudi zet), ki se znajde v novi družini, se pogosto počuti podobno kot tujec. Čeprav se skuša prilagoditi, mu to pogosto ne uspe; občutek ima, da je odrinjen in včasih celo izoliran.
Snaha ali zet sta nosilca novega v družini. Družina do tistega, česar ne pozna, oziroma kar pojmuje kot tujek, pogosto razvije sovraštvo. V to podzavestno nezaupanje se projicirajo še patološki dejavniki (ti skoraj vedno obstajajo že od prej), ki pozneje pogosto pripeljejo do razveze.
 

Mešanje vlog lahko ogrozi celo spolnost


Mama je vedno mama. Za nekatere moške to ni samo rek, temveč odraža njihovo psihološko nezrelost. Pri tem tipu moških soproga ne more zapolniti praznine, ki nastane, ko se odlepijo od matere. Toda obenem se ti moški zavedajo, da mati ne more biti žena. Tedaj vstopi v partnersko zvezo tašča, ki zapolni njegovo potrebo, da mu vedno in v vsem ugodijo. V bistvu gre za zvezo dveh oseb, iz katere je žena izključena. Namesto da bi se takšno zavezništvo razvilo med možem in ženo, se razvije med materjo (ta je hkrati tašča) in sinom.

Takšno mešanje vlog lahko ogrozi tudi spolno življenje partnerjev. Zakonska zveza počasi izgublja svoj pomen. Žena se začne obtoževati, češ da je nesposobna, zaradi česar pogosto celo zboli. Ker si v takšnem primeru največkrat ne more pomagati sama, je najbolje, če se po pomoč obrne na strokovnjaka.

Tašča naj ne dobi v roke ključev od stanovanja!

Najbolj nevarne so tašče, ki so svojim otrokom dale vse, pogosto tudi na škodo odnosa z zakonskim partnerjem. V njihovem zakonskem odnosu je zaradi tega nemalokrat primanjkovalo iskrivosti in skupnih interesov. Takšne tašče si prizadevajo vnovič ustvariti gnezdo, ki se je razbilo. Ko se otroci poročijo in se z možem znajdejo same, nenadoma ugotovijo, da je življenje naporno, saj si nimata več kaj povedati. Rešitev vidijo v vmešavanju v življenje nove družine. Tako znova vzpostavijo močno čustveno vez, kar pa se, žal, pogosto zgodi na škodo mladega para.

In kako preprečiti, da bi se to zgodilo? Priložnosti za vmešavanje je najbolje omejiti na najmanjšo možno mero. Večerje in kosila pri mami naj bodo omejena na enkrat na mesec. Pametno je, da tašča ne dobi v roke ključev od stanovanja. Mož in žena morata biti solidarna, varovati morata svojo intimnost, četudi je za to včasih potrebna psihoterapevtova pomoč.
 

Invaziven očka je redkost


Starejša ženska lahko postane neprijetna tašča tudi zato, ker se ne more sprijazniti s staranjem. Nekatere ženske v želji po večni mladosti nenehno iščejo kaj vznemirljivega in novega. Gojijo željo, da bi se znova poročile in spet postale dekleta ter sanjarijo, da bi bile same najboljše žene za svoje sinove.

Zanimiv pojav je, da se razvezani sinovi pogosto vrnejo k materam, medtem ko se hčere raje obrnejo na prijateljice ali se znajdejo same. Zdi se, da sinovi izberejo mamo zato, ker se jim to zdi najboljše zagotovilo, da jih ne bo nihče več zapustil. Mami se nova situacija zdi nekakšna dobrodošla novost in hkrati potrditev zmage nad tekmico.

Doslej je bilo govora samo o tašči, o očetu, moževem ali ženinem očetu, pa niti besede. To pravzaprav ni naključje. Mama namreč hrani otroke, jih neguje, čuti dolžnost, da jih varuje pred žensko, ki je na novo prišla v družino, tista, ki skuša vpeljati svoja pravila. Mož skrb za otroke običajno prepusti ženi, sam pa se osredotoči na druge vidike, denimo službo. Seveda obstajajo tudi izjeme in zgodi se (resda dokaj redko), da gre zakon po zlu tudi zaradi vmešavanja tasta.

Toda tista, ki se pogosteje vmešava v življenje mladega para in greni življenje snahi, je še vedno tašča. Psihoterapevti iz izkušenj vedo povedati, da so moški manj občutljivi na očitke in kritike, zaradi česar so tudi manj ranljivi. Nasveta, kako se zoperstaviti tašči, ki bi veljal za vse pare, pravzaprav ni. V pomoč je lahko psihoterapija. Pomembno je, da z iskanjem rešitve ne gre odlašati tako dolgo, da se položaj povsem izrodi in se par znajde pred odvetnikom. Partnerja naj se “preteči nevarnosti” postavita po robu skupaj, osredotočita naj se na prihodnost, ki dejansko pripada samo njima.
 

Vsakomur svoja vloga


Tašča, zet in snaha bi se morali natančno zavedati svojih vlog. Te so po mnenju psihoterapevtov natančno opredeljene.
Tašča se mora sprijazniti, da je njen sin odrasel in da je odšel, zato mora svojo naklonjenost usmeriti na moža in prijatelje. Nemara ne bi bilo slabo, če bi se spomnila na čase, ko je sama postala žena in snaha.

Sin mora na glas povedati, da svojo partnerko ljubi, z njo jo namerava deliti svoje življenje in imeti otroke.
Snaha bi se morala potruditi ter se izogibati konfliktov in pedagoških nasvetov soprogu. Najbolje je, če se osredotoči na svojo zvezo in partnerju postane zaveznica.
 

Kaj storiti, da tašča svojih prstov ne bo vtikala v vse?


Nasveti zanj

Nikar ne bodite žogica med mamo in novo družino. Če je treba, mamo ščitite, vendar bodite obenem zaščitniški do svoje nove družine, ne da bi pri tem spodbujali tekmovalnost.
Po prepiru z ženo nikar ne pobegnite k mami!
Ne mešajte vlog. Vaša žena ni vaša mati, marveč vaša ljubica, mati vaših otrok in oseba, ki skrbi za skupni dom.

Nasveti zanjo

Zavezništvo med vama spodbujajte tudi potem, ko pridejo otroci.
Vedno imejte na zalogi kak konkreten predlog, kaj bi lahko počela skupaj. To bo delovalo kot protiutež za večerje pri tašči.
Če se spreta, se oprimite naslednje strategije: Najprej se vprašajte, kje ste ga polomili. Nato si zastavite vprašanje, ali je mož res kriv za vse. In nazadnje se vprašajte, kaj lahko storita skupaj, da se položaj ne bo še poslabšal. V nobenem primeru pa rešitev ne sprejemajte sami, saj sta vendar par!

Psihotest:

Pogled v ogledalo

Če bi radi odkrili, ali ste/utegnete postati zlobna kakšna tašča, kakršna je bila v Frearsovem filmu britanska kraljica Elizabeta II., rešite test. Če vas zanima, ali ste svoj partnerski odnos zmožni zaščititi pred vsiljivo materjo ali očetom, pa odgovorite na vprašanja spodaj.

STE DOBRA ALI SLABA TAŠČA?

1. Kdo pretežno načrtuje družinska kosila ali večerje?
a) Vedno vabim jaz.
b) Vedno me povabi sin/snaha.
c) Ne vem/ni ustaljenega pravila.

2. Če vam sin reče, da se je sprl z ženo …
a) … ga vprašam, kaj se je zgodilo.
b) … se poskušam ograditi od njunega spora.
c) … ga povabim, naj nekaj časa ostane pri meni.

3. Ali menite, da vam sin izkazuje hvaležnost, ki si jo zaslužite?
a) Da.
b) Ne.
c) Ne vem/nikoli se nisem spraševala.

4. V čem je lahko tašča koristna za snaho?
a) V praktičnih stvareh, ki zadevajo dom.
b) Da ji pomaga razumeti moža.
c) Odvisno od snahinih zahtev.

5. Če bi vedeli, da vaš sin vara ženo …
a) … bi se o tem z njim pogovorila.
b) … bi se o tem poskušala pogovoriti s snaho.
c) … bi molčala.

6. Najpomembneje je, da vaša snaha stori vse …
a) … za dober odnos z vašim sinom.
b) … da bi bila v pomoč vašemu sinu.
c) … da vašemu sinu ne bi povzročala težav.

7. S prihodom otroka se napeti odnosi med taščo in snaho izboljšajo. Zakaj?
a) Snaha postane bolj prijazna, ker potrebuje pomoč.
b) Splošno vzdušje je manj napeto.
c) Pozornost se preusmeri na otroka.

ALI ZNATE SVOJO ZVEZO OBVAROVATI PRED VSILJIVIMI STARŠI?

1. Tašča se ponudi, da bi prala vaše perilo …
a) … sprejmem, če bo to počela pri sebi doma.
b) … zavrnem in se ji zahvalim za prijaznost.
c) … zavrnem, ker to utegne pomeniti začetek vmešavanja.

2. Vaša tašča zelo dobro kuha: vam jo je nerodno povabiti na večerjo?
a) Ne: saj na svetu ni samo kuhanje!
b) Ne, če ne daje komentarjev.
c) Da.

3. Če bi vaš mož zelo pogosto telefoniral svoji mami …
a) … bi mi šlo na živce, vendar ne bi mogla narediti ničesar.
b) … bi se z njim pogovorila.
c) … bi se vprašala, ali je v najinem odnosu morda kaj narobe.

4. Skregate se s taščo in vaš mož jo brani …
a) … skregam se še z njim.
b) … mogoče ima v danem primeru prav.
c) … razumljivo, vendar me jezi.

5. Tast in tašča vas že tretjič v tednu dni povabita na večerjo …
a) … izmislim si izgovor, da mi ni treba iti.
b) … pogovorim se z možem in mu povem, da tako ne gre.
c) … sprejmem povabilo, toda potem se z njima o tem poskušam pogovoriti.

6. Izveste, da je vaš mož za vajine težave povedal svoji mami.
a) Najbolje se je pretvarjati, kot da ni nič.
b) Zelo se razjezim.
c) O tem se pogovorim s taščo.

7. Moški, ki je še vedno pretirano navezan na svojo mamico, na splošno …
a) … ni zrel.
b) … ima vsiljivo mamo.
c) … ima z ženo zvezo, ki ga ne zadovoljuje.

Rešitev

Seštejte točke, ki jih najdete v tabeli in si preberite ustrezen profil.

Tašča
Vprašanja Odgovori
Št. a b c
1 0 3 6
2 6 3 0
3 6 0 3
4 0 6 3
5 0 6 3
6 3 6 0
7 0 6 3
Snaha
Vprašanja Odgovori
Št. a b c
1 3 6 0
2 0 3 6
3 6 0 3
4 0 6 3
5 3 0 6
6 6 0 3
7 6 0 3

Za taščo

Do 12 točk

Sitni

Ste bojeviti in precej nenaklonjeni snahi. Če nameravate tako naprej, si vzemite čas za razmislek. Če imate občutek, da ste veliko naredili za svojega sina, je čas, da se zdaj osredotočite nase.

Od 13 do 27 točk

Zmerni

Resda se ne vmešavate preveč, če pa pride do nerazumevanja, se vaši odnosi utegnejo povsem ohladiti. Skrivnost mirnega sožitja je v tem, da si pustimo dihati. Kadar dialog ni možen, se raje ne vmešavate. Kadar nastopi vihar, se raje umaknete (bolj iz ljubezni do sebe kot do mladega para).

Več kot 27 točk

Pasivni

Naredite vse, da bi med vami vladalo soglasje in se ne bi vmešavali v življenje sina in snahe. Težava je le v tem, da ste včasih pripravljeni narediti nemogoče. Iz ljubezni do sina sprejmete njegovo ženo in celo tisto, kar vam pri njej ne ugaja. Toda meja med pripravljenostjo in zlaganostjo zlahka postane zelo tanka …

Za snaho

Do 12 točk

Trdni kot skala

Pred vsiljivo taščo se znate uspešno braniti, medtem ko odnosa z možem ne zmorete tako dobro zaščititi. Morebitno vmešavanje kaj hitro razumete kot napad nase (kar je včasih tudi res!): vaši odzivi, naj se tega zavedate ali ne, bodo prispevali k temu, da vas bo tašča upoštevala.

Od 13 do 27 točk

Spravljivi

Dobro veste, da je včasih bolje, če ne pokažete krempljev, saj se s tem izognete pasti, ki jo nastavijo številne tašče: najprej izzivajo, da potem lahko zaigrajo žrtev. Dobro veste, da je frontalen spopad s taščo povsem nepotreben. Veliko bolje je z njo potrpežljivo in tenkočutno sodelovati.

Preko 27 točk

Nebogljeni

Ste idealna žrtev sadistične tašče, vendar imate močno orožje, saj ste s svojim možem sposobni razviti močno in trdno vez. Če vam je usoda namenila hudo taščo, ga utegnete izgubiti − iz samega strahu, da ga boste izgubili.

Vir: Viva

Kategorija:   Zanimivosti
Naslednji prispevek

Najpogostejši razlogi za nezvestobo

13 junija, 2012 0