Saturday, May 4, 2024

V skupino živil, ki so bogata z beta-karoteni in jih organizem pretvarja v vitamin A spadajo še, špinača, paradižnik, brokoli, borovnice in mango. Vitamin A varuje očesno roženico pred napadi prostih radikalov, ki lahko poškodujejo celice.  


Beta karoten je karotenoid, živalski in rastlinski pigment, ki ga najdemo v zelenjavi, žitu in zmanjšuje tvegaje za nastanek katarakte (sive mrene) in makularnih degeneracij (poškodbe roženice), ki se običajno pojavijo pri starejših ljudeh in lahko povzročijo izgubo vida.  

Pred očesnimi poškodbami, ki jih povzroča izpostavljanje sončnim žarkom, pomagajo tudi antioksidativne lastnosti vitamina C in E.

Primarni izvor vitamina C prihaja iz agrumov, vitamin E pa najdemo v rastlinskem olju, lešnikih in orehih.  

Raziskava v Nemčiji je pokazala, da je kar 83% Nemcev seznanjeno z ugodnimi preventivnimi učinki korenja. Da na oči pozitivno vplivata tudi špinača in brokoli, pa je vedelo samo 32 oz 27% vprašanih.  
 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Uživanje alkohola in tveganje za rak

13 junija, 2012 0