Tuesday, November 19, 2019
februar 2, 2019

Zabaven in poučen eksperiment za malo manjše in za vas, velike otroke

By urednik 0 371 Views
[Total: 0    Average: 0/5]

Ponovno je tu čas, ki prinesel je zimo v vsako vas. Naenkrat je padla temperatura in zgodilo se je veliko različnih sprememb. Med temi spremembami je mrzel zrak, s tem pa zmrzovanje in tudi padanje odpornosti, ki sproži različna bolehanja.
V teh dneh se v popoldanskem času ali med vikendom s svojimi otroki odpravite na kakšen hrib spuščat s sanmi, delat snežaka, se obmetavat s sneženimi kepami itd. Po tem vsem rajanju pa pridemo nazaj v stanovanje, da se segrejemo in malce odpočijemo. Da bo dan še bolj zanimiv in obenem tudi poučen, vam bomo razkrili dva zanimiva eksperimenta, ki ju lahko naredite doma.
Otrokom na zabaven način razložite in pokažite, zakaj pozimi po cestah in pločnikih trosijo sol ter kaj se zgodi, pri okušanju hrane, ko smo prehlajeni. Prvi preizkus, ki bi ga izvedli, se imenuje SLADOLED BREZ ZAMRZOVALNIKA, drugi pa »OKUŠANJE« z nosom.

SLADOLED BREZ ZAMRZOVALNIKA
Kadar sneži in se temperature znižajo, cestni delavci solijo ceste. To delajo zato, ker sol tali led in sneg. Če izkoristiš to njeno lastnost, lahko pripraviš okusen sladoled.
Potrebujete:
• Steklen kozarec,
• Jušno žlico,
• Čokolado v prahu,
• Sladko smetano,
• 250 ml mleka,
• Ledene kocke,
• Stekleno skledo,
• Sol,
• Kuhinjsko krpo.

1. V kozarec stresi žlico čokolade in prilij žlico smetane ter dve žlici mleka. Dobro premešaj.
2. V stekleno skledo položi nekaj ledenih kock in nanje posuj malo soli.
3. Kozarec previdno položi v skledo med posoljene ledene kocke.
4. Zdaj okoli kozarca naloži še več ledenih kock in tudi te posoli.
5. S kuhinjsko krpo vse skupaj pokrij, da v skledo ne bo prodirala toplota od zunaj. Tako naj počiva približno eno uro.
6. Odstrani krpo s sklede in iz nje vzemi kozarec. Preveri, ali se je zmes lepo strdila in je nastal čisto pravi sladoled!
Razlaga:
• Ko pride led v stik s soljo, se začne taliti.
• Ker led pri taljenju potrebuje toploto, uporabi toploto mešanice v kozarcu, ta pa se tako ohladi, da začne zmrzovati.
• In rezultat vsega tega je – SLASTEN ČOKOLADNI SLADOLED!

»OKUŠANJE« z nosom
Jemo sicer z usti, toda za popolno okušanje živil ter uživanje v slastni hrani je nepogrešljiv tudi nos oziroma čut za vonj.
Potrebujete:
• Jabolko,
• Korenček,
• Pomarančo,
• Limono,
• Električni mešalnik,
• Ožemalnik,
• 4 kozarce,
• Ruto (za prevezovanje oči).

1. Otroku pokažite, v primeru, če še ne zna kako sadnje in zelenjavo olupimo, narežemo ali ožamemo. Jabolko in korenček, vsakega posebej v mešalniku zmeljemo, pomarančo in limono pa posebej ožamemo z ožemalnikom. Vse 4 zmesi oziroma sokove prelijemo v svoj kozarec.
2. Otrokom zavežite oči, s prsti pa naj si zamašijo še nos.
3. Ponudite jim, da vsakega posebej poskusijo. Bo razločil okuse?
Ta poskus nam je pokazal kako pomemben je nos za pravilno delovanje čuta za okus. Čuta za okus in vonj pravzaprav delujeta skupaj, saj analizirata tiste delčke molekul, s katerimi prideta v stik: čut za okus z jezikom (in brbončicami na njem), čut za vonj pa s sprejemniki dražljajev v nosnicah.
KO SI PREHLAJEN
Gotovo ste opazili, da hrana ni tako okusna, ko imaš zamašen nos. Kot ste se lahko prepričali v tem poskusu, prepoznavamo okuse tudi po vonju. Če imamo nos zamašen, sicer razločimo, ali je hrana sladka, kisla ali slana, ne moremo pa celovito uživati v njej, saj smo prikrajšani za odtenke okusov.

Vi in vaši otroki ste se danes naučili nekaj novega in zaužili nekaj zelo pomembnih vitaminov, ki krepijo imunski sistem. Zdaj, ko ste zaužili toliko zdravega, pa se jutri pregrešimo še s slastnim sladoledom – pa kaj potem, če je zima, eksperiment pa je ja treba poskusiti.
Opozorite jih, da naj pazijo, da se do jutri ne prehladijo!

Zabavni poskusi za otroke pridobljeni na spletni strani http://online.fliphtml5.com/fvba/dysb/#p=1do.o.

Komentarji
Kategorija:   Naredi sam, ostalo
Naslednji prispevek

USTVARJAJTE POMLADNE OKRASKE SKUPAJ Z NAJMLAJŠIMI

marec 26, 2019 0