Sunday, May 28, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Če izvzamemo prehrano, so nasveti o spolnosti zagotovo najbolj brani in obiskani dogodki spletnih strani. Nasveti o najboljših položajih, najboljših mestih, zaščiti, varanju in intimi medsebojnih odnosov so teme, o katerih razmišljamo več kot smo sposobni in pripravljeni priznati. Psihologinja Bethany Marshall, avtorica knjige Kdaj se za partnerstvo potruditi in kdaj oditi, je zapisala nekaj najpogostejših mitov o spolnosti.


Seks brez obveznosti se redko razvije v nekaj več

Seks v mestu in podobne nadaljevanke so nas priučile, da je to mogoče. Glavna predpostavka mita je, da so razlogi s katerimi se z nekom spuščamo v zvezo izključno fizični in seksualni, kar pomeni slab temelj za nadaljnjo zvezo. Posledica tega stališča je, da se mnogi na resnejšo zvezo pripravljajo počasi in predolgo.

Lanskoletna raziskava na Iowa University je pokazala, da je trditev nič drugega kot zgolj urban mit. Znanstveniki trdijo, da se v razvitem svetu večina zvez prične z eno izmed oblik ‘neromantičnega’ seksa, potem pa se odnos zgolj na temelju fizične privlačnosti počasi ohladi. In konec koncu: Ali ni robo pred nakupom dobro najprej preizkusiti?

Spontanost vročega seksa

»Spontan seks je eden izmed najhujših mitov, ki so nam ga želeli prodati številni znani ali manj znani strokovnjaki,« trdi Laurie Mintz, terapevtka in avtorica nekaj uspešnic na temo seksa in spolnosti. Večina ‘spontanih’ spolnih odnosov je bilo, če smo to pripravljeni priznati ali ne, vnaprej načrtovanih. Avtorica trdi, da v skupino spontanega seksa zagotovo ne spada spogledovanje s prijetnim fantom, obenem pa nosite najbolj zapeljivo perilo, ki ga imate v svoji garderobi.

Načrtovanje spolnosti je toliko pomembnejše v daljši zvezi, ko strasti nekoliko zamrejo. »V dolgi zvezi je pomembno, da na seks ne čakate tedne ali mesece, ampak aktivno sodelujete pri načrtovanju in izvedbi vročega načrta. Ne sliši se ravno romantično, vendar se načrtovan seks bistveno ne razlikuje od spontanega,« trdi Laurie. Konec koncev, ali ni prijetno preživeti dan z metuljčki v trebuhu?

V posteljo ne prenašajte jezo

Nasvet, da težave pustite pred spalničnimi vrati je v številnih življenjskih situacijah sprejemljiv in dobrodošel. Po prepiru večina parov ni sposobna realno in objektivno oceniti situacije, ter vzroka, ki je povzročil razburjenje. Rešitev? Prespite, težavo pa rešite naslednji dan.

Jutro je v tej situaciji pametnejše kot večer. Pomanjkanje sna vpliva na objektivno presojo, znižuje koncentracijo in sposobnost rešitve problemov. Seveda pa to ne pomeni, da lahko težave prelagate v nedogled. Pomanjkanje komunikacije je eden izmed glavnih razlogov za razpad razmerji.

Pogovor o denarju ubija romantiko, zato je potrebno počakati na poroko

Glede na to, da je denar v zadnjih letih eden izmed poglavitnih krivcev za propadle zakone, se ne smemo čuditi, da se ‘sveži’ zaljubljenci pogovorom o osebnih financah pogosto izogibajo. Na žalost vam bo vsak družinski terapevt svetoval, da je takšna taktika povsem neprimerna in da je potrebno že na samem začetku razmerja postaviti jasna pravila igre.

Nihče ne zahteva, da že na prvem zmenku odkrijete vaše družinsko drevo, finančno stanje in zdravstveno kartoteko, vendar pa vsaj med vrsticami potrudite zaupati vaše okvirne zmožnosti. Nepripravljenost finančnim težavam hitro ohladijo še tako vročo ljubezen.

Komentarji
Kategorija:   Novice, Zanimivosti
Naslednji prispevek

Končno zdravilo proti alkoholizmu?

13 decembra, 2012 0