Friday, December 8, 2023

Na žalost pa kemoterapija pri vseh pacientkah z rakom na dojki ne deluje, seveda pa ne smemo zanemariti dejstva, da pri večini preprečuje recidive bolezni. Kemoterapija pa je zelo agresivna oblika zdravljenja, zato ima številne negativne stranske učinke kot so izguba las, bruhanje, utrujenost, zadrževanje vode v telesu…


Kljub temu pa je potrebno poudariti, da po kirurškem posegu, večino pacientk ni potrebno napotiti na kemoterapijo. Še do nedavnega pa se ni natančno vedelo, katere pacientke kemoterapijo resnično potrebujejo.

Britanski National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) sporoča, da je moč s pomočjo novega testa Oncotype DX, natančno predvideti recidiv bolezni.

Test je uporaben za ženske, ki imajo naslednjo vrsto raka na dojkah:

  • Rak dojke pozitiven na estrogenski receptor (ER+)
  • Rak dojke, ki ima negativne limfne žleze (LN-)
  • HER2 negativen rak dojke v začetni fazi

Potrebno je poudariti, da se test ne priporoča vsem pacientkam z omenjenimi tipi karcinoma, temveč samo ženskam pri katerih obstaja tveganje ponovne pojave raka.

Ocenjuje se, da lahko test pomaga vsaki peti ženski z rakom na dojki, ki tako izve ali je kemoterapija resnično potrebna.

Seveda omenjeni test ni terapija in primarno ne podaljšuje življenja, lahko pa prepreči potrebo po zelo neugodni kemoterapiji, kar je zagotovo dobra novica.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Pomembna podpora mater – materam

1 oktobra, 2013 0