Monday, June 24, 2024

Znanstvenik trdi, da dojenček z izčrpavanjem matere podzavestno preprečuje njeno ovulacijo in potencialno spočetje bratca ali sestrice.


Poleg tega, nočno dojenje podaljšuje fazo neplodnega obdobja matere po porodu, je za revijo Evolution, Medicine and Public Health zapisal Haig.

Nočno zbujanje dojenčka je pogostejše v drugi polovici prvega leta njegovega življenja.

Čeprav zveni neprepričljivo, obstaja za ta zaključek logično pojasnilo, trdi Haig, ter dodaja, da je takšno obnašanje dojenčka evolucijsko pogojeno.

V obdobjih lakote in nalezljivih bolezni so bile možnosti preživetja večje, ob večjih razmikih med rojstvi otrok iste matere.

Na izčrpanost matere lahko gledamo kot na sestavni del otrokove strategije, ki podaljša čas do naslednje nosečnosti, trdi Haig.

Antropologinja Holly Dunsworth iz University of Rhode Island priznava, da je Haigovo stališče zanimivo, vendar ne edino.

Haigova raziskava ni upoštevala vseh dobrih lastnosti nočnega dojenja, s katerim otrok ne prejema zgolj hrano, temveč tudi materino ljubezen in toplino, pravi Dunsworthova.

»Iz te perspektive, dojenčkov jok in nočno hranjenje deluje bolj kot medsebojno sodelovanje, kot pa nekakšen konflikt,« meni Dunsworthova. 

Kategorija:   Novice, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Kaj bi se morale ženske naučiti od moških?

16 aprila, 2014 0