Monday, April 22, 2024

Veliko prebivalk britanskega otočja je z zadovoljstvom pričakalo nove modrčke L velikosti, ki jih je na tržišče lansirala blagovna znamka Bravissima. Prav zaradi tega se lahko upravičeno vprašamo, zakaj je žensko oprsje vse večje in večje (kar pa še ne pomeni, da se zaradi tega kdo pritožuje).


Prvi odgovor na vprašanje je lahko povezan z distribucijo maščob. »Maščobe se nabirajo enako na oprsju, bedrih in zadnjici. Trenutno doživljamo epidemijo debelosti, tako da je povečanje obsega ženskih mer vse prej kot presenetljivo,« pravi profesor Michael Baum, med drugim strokovnjak za karcinom dojk. Kaj pa se dogaja pri ženskah z velikim oprsjem in normalnimi telesnimi proporci?

Dr. Marilyn Glenville, nutricionistka in specialistka za žensko zdravje, ter hormone meni, da za povečanje samega obsega oprsja ni kriva samo maščoba. »Gledati moramo tudi na dejavnike, ki vplivajo na rast oprsja – to je estrogen, ženski spolni hormon. Estrogen je odgovoren za telesne spremembe v puberteti,« pojasnjuje Glenvilleova.

Po njenih besedah so za povečanje dojk odgovorni stimulativni dodatki, ki jih ženske vsakodnevno uporabljajo – današnje ženske so otroci prve generacije žensk, ki so uporabljale kontracepcijske tablete, med drugim pa so tudi same njihove uporabnice.

Nosečnost in dojenje, ki preventivno uravnavata hormone, ki vplivajo na rast novih celic v prsih, se prelagata v kasnejše življenjsko obdobje, kar pomeni, več menstruacij in posledično daljšo izpostavljenost estrogenu. Hormonom se ne moremo izogniti saj jih lahko najdemo v vsakodnevnih živilih kot je npr. kravje mleko.

»Pesticidi, plastika in kozmetika so izdelki, ki povzročajo največ skrbi. Enako velja za xenoestrogene (sintetične tovarniške spojine, ki imajo estrogenski učinek) v kozmetiki, šminkah in različnih dnevnih kremah. Pogosto jih uporabljamo perdermalno, mnogokrat je nanašamo tudi na kožo samega prsnega koša. Skozi kožo kemikalije penetrirajo v organizem in prav mogoče je, da proces vzpodbuja rast prsnega tkiva,« je dejala Glenvilleova.

Poleg vsega pa živimo dokaj pasivno sedeče življenje, kar pomeni, da naš metabolizem počasneje presnovi omenjene hormone. Čeprav je zalo malo takih, ki bi se pritoževali nad bujnim oprsjem, pa je vseeno potrebno poudariti, da so nenaravni stimulansi zelo nevarni za nastanek raka na dojki, kar je pokazala tudi moja recenzija skoraj stotih raziskav, povezanih z obolenjem za rakom na dojki.

Kategorija:   Novice, Seksi novičke
Naslednji prispevek

Grah je super živilo

27 novembra, 2012 0