Monday, July 22, 2024

V današnjem svetu, ko imamo pri roki pametne telefone, računalnike in televizije nam je redkokdaj dolgčas. Zabavo si po navadi poiščemo na internetu ali ob gledanju televizije. Kaj pa naši otroci?


Njih spremljajo telefoni že od rojstva in ves čas nas vidijo kako brskamo po telefonu ali sedimo pred televizijo. Prepogosto se dogaja tudi, da starši otrokom prižgejo risanke, da jim ne bo dolgčas.

Ampak dolgčas je včasih tudi dober. Ne tak dolgčas, da zaradi njega otrok poseže po telefonu oziroma zanj prosi starše ampak druge vrste dolgčas. Tak, ki bo otroka spodbudil k razmišljanju kako naj se čim bolje zamoti. V naših časih smo se otroci zbirali na igriščih in se skupaj igrali če je le bilo sonce. Danes pa se otrokom več ne da samim ven in jih starši priganjajo, naj le zapustijo stanovanje in gredo metat na koš.

Ko bo otroku dolgčas in ne bo imel dostopa do interneta in telefona/televizije bodo njegovi možgani mnogo bolj zaposleni in se bodo na koncu domislili unikatnih rešitev.

Pomembno je, da pri tem starši otrok ne omejujemo preveč in jim pustimo prosto pot. Naj poskusijo, naj se umažejo, polijejo in kdaj tudi kaj strgajo saj so le otroci. Tako bodo preizkušali svoje meje in se marsičesa naučili.

Tako kot je pomembno, da starši otrokom damo veliko svojega časa in se z njimi igramo in zabavamo, tako je tudi pomembno, da otrok ne dela nič. Najverjetneje bo na začetku težko in otrok ne bo vedel kaj naj sam s seboj a kaj kmalu bodo ideje kar bruhale iz njega.

Kategorija:   Obnašanje, otrok, Vzgoja
Naslednji prispevek

TAKO ZAŠČITITE OTROKA PRED VETROM

14 marca, 2019 0