Thursday, February 22, 2024
28 oktobra, 2019

Zakaj je materino mleko tako pomembno?

By 0 1132 Views

Materino mleko ali napitek ljubezni je najbolj pomembno za malčke, saj se med dojenjem izloča hormon oksitocin ali hormon sreče, ki med mamo in otrokom vzpostavlja trdno vez.


Materino mleko je hrana, ki je narejena po meri materinega malčka, saj vsebuje vse kar dojenček potrebuje. Sestavine in kombinacija materinega mleko so vir številnih raziskav, saj vsebuje odlično kombinacijo ogljikovih hidratov, maščob, beljakovin, vitaminov, mineralov. Materino mleko je polno protiteles, ki pomagajo krepiti dojenčkovo odpornost na okužbe.

Mlezivo nastaja ob rojstvu in je rumenkaste barve ter izredno koncentrirano, zato dojenčku ob pogostih hranjenjih zadostuje že majhna količina. Mleko obogateno s protitelesi in kalorijami prekrije sluznico dojenčkovega črevesja in ga zavaruje pred nevarnostjo kasnejšega nastanka alergij.

woman carries baby

V številnih bolnišnicah dojenje spodbujajo že takoj po rojstvu otroka, natančneje že kar v prvi uri, saj ima stik pomembno vrednost za otroka. Mama in otrok tako vzpostavita prvi stik. Je pa izjemno pomembno, kajti prvo mleko, kolostrum, vsebuje številne dragocene sestavine, ki omogočijo zdrav razvoj otroka ter poskrbijo za njegov obrambni sistem, zaščito pred okoljem, ki je polno bakterij in virusov.
Pri dojenju pa je zelo pomembna tudi materina prehrana, saj je materino mleko popolnoma odvisno od te. Jedilnik mora vsebovati pester, zdrav in uravnotežen izbor jedi, ki bodo poskrbele za vsa potrebna hranila za dojenčka, njegovo dobro počutje in zdrav razvoj hkrati pa tudi za energijo in vzdržljivost ob materinstvu in izzivih, ki jih prinaša.
Kategorija:   mama
Naslednji prispevek

Vse o pravilni negi kože dojenčkov, otrok in mamic

19 decembra, 2019 0