Wednesday, June 19, 2024

Približno dve tretjini kadilcev umreta zaradi bolezni, ki so povezane s kajenjem, kar pomeni, da se s tem njihova življenjska doba skrajša za povprečno 10 let. Kljub vsem raziskavam ter ukrepom, s katerimi se želi zmanjšati število kadilcev, je iz raziskave CINDI (2016) razvidno, da v starostni dobi od 25 do 74 let kadi 23 % ljudi. Najvišji delež kadilcev se pojavi v letih od 25 do 39 let, in sicer kar 28 % prebivalcev. Prav tako so leta od 25 do 34 leta, ko se največ žensk odloči za nosečnost.


Skozi leta so postale očitne tudi povezave med kajenjem ter plodnostjo oziroma neplodnostjo. Težave s samo plodnostjo so večje pri kadilcih, ki kadijo več kot 20 cigaret na dan, vendar to ne pomeni, da manjše količine nikotina ne vplivajo na plodnost. Pri aktivnih kadilcih je težave z zanositvijo mogoče zaznati kar 50 % pogosteje kot pri nekadilcih. Cigaretni dim oziroma kemikalije v samih cigaretah slabo vplivajo na plodnost tako pri ženski kot pri moškem.

Kajenje izčrpava folikularne jajčnike, kar pri ženskah povzroča izgubo funkcije le-teh ter se kaže kot nastop menopavze do 4 lete hitreje kot pri nekadilkah. Raziskave so pokazale, da kajenje slabo vpliva tudi na same nivoje hormonov, ki vplivajo na zanositev. Pri moških kadilci se vpliv kajenja kaže kot zmanjšana gostota sperme, gibljivosti spermijev ter splošno na slabši genetski material, kar lahko močno ovira možnost oploditve oziroma zanositve. Lahko pa tako pri ženski kot pri moškem povzroči tudi samo neplodnost.

Kajenje pa ne vpliva samo na plodnost, temveč lahko povzroča težave tudi v nosečnosti. Povezave se tako najdejo med samim kajenjem ter spontanimi splavi, pojavijo se tudi povezave z izven maternično nosečnostjo, bakterijsko vaginozo ter prezgodnjim porodom. Težave pa lahko povzroča tudi po porodu, saj lahko ima novorojenček  težave z dihanjem. V dobro ženskam, moškim ter otrokom je torej najboljša izbira prenehanje kajenja še pred samo zanositvijo.

 

Maja Leskovar

 

Naslednji prispevek

Policistični jajčniki in zdravljenje

14 julija, 2020 0