Tuesday, May 21, 2024

Pred nočnim spancem lahko praktično beremo ali pripovedujemo zgodbice, že mesec dni staremu otroku. Strokovnjaki si delijo mnenje, da lahko dojenčku beremo tudi med spanjem, torej teoretično že od prvega dne zunajmaterničnega življenja. Pravijo, da zgodbe dojenčki sicer ne razumejo, vendar ga bo intonacija in različica vašega glasu pripravila do trdnejšega in mirnejšega spanca.


Branje vzpodbuja govorne sposobnosti in jezikovni razvoj, ter je že na samem začetku odlična povezovalna interakcija med vami in vašim otrokom. Raziskave kažejo, da prej kot so dojenčki deležni branja, manj težav bodo imeli s kasnejšim prilagajanjem na učne navade.

Kako začeti:

  • Dojenčki so lahko pozorni zelo kratek čas. Desetminutno dnevno branje bo več kot dovolj.
  • V prvih mesecih berite kar vam je všeč, ko otrok prične sodelovati pa preidite na kartonske slikanice in raziskujte skupaj. Nekje okoli petega meseca starosti se bo otrok že odzival na slikice, ki so mu blizu: dojenčki, živali, osnovni predmeti…
  • Isto zgodbico preberite večkrat. Tako se bo otrok iz sprememb intonacije vašega glasu naučil kaj poudariti, kje se smejati…
  • Med šestim in devetim mesecem vas bo otrok želel kopirati, seveda zgolj s kretnjami in obrazni mimiko.
  • Ob približno prvemu letu starosti, otrok razvije sposobnost listanja posamezne strani v knjigi. Prav tako mu kartonske slikanice niso več tako zanimive, zato je čas za uvajanje papirnatih knjig.
Kategorija:   Novice, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Ali dojenček potrebuje igračo?

13 januarja, 2014 0