Saturday, April 13, 2024

Victor Hugo je dejal: »Največja sreča v življenju je prepričanje, da smo ljubljeni na podlagi dejstva, da smo takšni kakršni smo ali še več – ljubljeni smo kljub tem, da smo takšni kakršni smo.« Kako bi lahko filozofijo pretopili ali nagnili na biološko stran? Prvi korak proti zaljubljenosti je vsekakor medsebojna privlačnost in drugi korak, zakaj sploh potreba po partnerju/ci?


V novici ne bomo omenjali feromone in podobne hormonske dejavnike, ki smo jih natančneje opisali že ob drugih priložnostih, osredotočili se bomo na nekaj povsem drugega: obraz! Dejstva so že dolgo znana in nič ni narobe, če jih ponovimo. Mogoče pa nekomu polepšamo ljubezensko življenje.

Medsebojno privlačnost ljudje najlažje ocenimo in absorbiramo na podlagi videza obraza in mimike druge osebe. Za privlačnejše ljudi se smatrajo ljudje s popolno obrazno simetrijo. Pomembno vlogo igrajo tudi videz kože, ter moškost in ženskost obraza. Heteroseksualne moške privlačijo bolj nežni ženstveni obrazi, ki jih spominjajo na ženskost in višji libido. Velike oči, manj izrazita čeljust, lepe ustnice, ter nežno poudarjene ličnice so limanice, na katere se heteroseksualni moški najhitreje ujamejo. Zaželeno je, da obraz ni prekrit z debelim premazom različnih kozmetičnih pripravkov.

Pri moških je torej vse bolj kot ne enostavno in logično. Na kakšnih obrazih pa se najpogosteje ustavijo ženske oči? Njihova percepcija privlačnosti moškega obraza se nekoliko razlikuje. Pri tem je potrebno poudariti, da se percepcija menja skozi menstrualni cikel. Med ovulacijo ženske bolj privlačita globok glas in robat moški obraz. Kontracepcija pa omenjen efekt nekoliko zamegli: pri ženskah, ki uporabljajo hormonsko kontracepcijo, takšne oscilacije med menstrualnim ciklom ni zaznati.

Privlačnemu obraznemu videzu botrujejo telesna aktivnost, spanec, prehrana in zadosten vnos tekočin. Koža bo lepša in bolj zdravega videza. Vnos sadja in zelenjave pomeni vnos vitaminov in mineralov, ter seveda karotenoidov, ki polepšajo barvo kože.

Konec koncev, zakaj pa je ob iskanju partnerja ali partnerke pomemben privlačen obrazni videz? Cilj je zagotovo prenesti lastne gene na svoje potomce – v evolucijskem žargonu to pomeni ‘zmagovalni dejavnik’. Spolno razmnoževanje ima tako določene prednosti, saj prihaja do mešanja genov, ter do pojava dobre ali slabe mutacije, kar je v evolucijskem smislu zagotovo dobra opcija. S spolnim razmnoževanjem se razvija in krepi imunski sistem.

Obraz je samo eno izmed orodij, ki služi za iskanje primernega partnerja in prav zato je popoln takšen kakršen je. 

Kategorija:   Novice, Zanimivosti
Naslednji prispevek

Materino mleko vsebuje več kot 700 vrst bakterij

10 januarja, 2013 0