Sunday, December 3, 2023

Poročilo Swiss National Science Foundation (SNFS) predstavljeno v reviji PLoS One kaže, da kadilci, ki prenehajo s kajenjem, kilograme pridobivajo tudi ob manjšem vnosu kalorij.


Gerhard Rogler iz Univerzitetne bolnišnice v Zürichu pravi, da se v črevesju bivših kadilcev razširi isti soj bakterij, ki je značilen za prebavni sistem debelih.

Ekipa švicarskih znanstvenikov je, v obdobju devetih tednov, preučila genetski material črevesni bakterij v blatu 20 prostovoljcev. Med njimi je bilo pet nekadilcev, pet kadilcev in deset ljudi, ki so se teden dni pred začetkom raziskave odrekli cigaretnemu dimu.

Črevesna flora kadilcev in nekadilcev se je v teh tednih zelo malo spreminjala, črevesna flora ljudi, ki so prenehali s kajenjem pa se je povsem spremenila – povečal se je del proteobakterij in bakteroidov, zmanjšala se je vsebnost firmikutov in aktinobakterij. V tem kratkem obdobju so se abstinenti, kljub nespremenjenemu vnosu kalorij, v povprečju zredili za 2,2 kilograma. Edina razlika je bila, da so ob koncu raziskave popili nekaj več alkohola. Strokovnjaki menijo, da nova sestava črevesne flore novopečenih nekadilcev, hranljive snovi učinkoviteje pretvarja v energijo.

Rezultati raziskave sledijo nekaterim novejšim raziskavam. Mikroorganizem v črevesni flori se pri debelih in suhih ljudeh razlikuje, njihova analiza odkriva tveganje pred metaboličnimi boleznimi, s pravilno prehrano, ki vključuje veliko sadja in zelenjave, pa lahko njihovo sestavo spremeni na bolje.

V prid raziskavi govorijo tudi nekatere predhodne raziskave, ki so pokazale, da normalne miši ob presaditvi črevesne flore debelih miši, tudi same postanejo debele.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Deset žgečkljivih vprašanj o seksu

3 septembra, 2013 0