Friday, July 19, 2024

Vsak starš z navdušenjem pričakuje otrokove prve korake in se pri tem sprašuje, kako mu lahko pomaga. V zadnjem času so zelo popularne otroške tako imenovane hojice, v katere otroka posedete z nogami pa se dotika tal. Splošno prepričanje je, da se bo s pomočjo tega pripomočka otrok hitreje naučil hoditi. Žal ni ravno tako, pravzaprav lahko z njimi celo škodujemo razvijajočim se kostem in mišicam.


Zavedati se je potrebno, da s pomočjo hojice zakasnimo motorični razvoj, še bolj pa mentalni razvoj otroka. Poleg vsega tega so hojice tudi nevarne. Leta 1994 so ugotovili, da hojice povzročijo daleč največ poškodb od vseh otroških produktov. Med poškodbe se prištevajo polomljene kosti, preščipnjeni prsti, opekline, utopitve, zastupitve celo amputacije in smrt. Čeprav so danes hojice varnejše še zmeraj predstavljajo nevarnost otroku.

Z hojico otroku omogočimo gibanje, ki je nad njegovimi zmožnostmi in predvsem hitrejše kot starši lahko odreagirajo. Največ nesreč se zgodi zaradi padcev po stopnicah. Med drugim pa do nesreče lahko pride tudi, ker je otrok v hojici višji in doseže vroče, težke in nevarne predmete, na katere starši niti ne pomislijo.

Nekje po drugi polovici leta zdrav otrok pokaže željo po premikanju po tleh. Najprej jim to predstavlja probleme, a se hitro naučijo uskladiti roke in noge, da se lahko plazijo. Ko otroci sami dosežejo neko stopnjo v razvoju so sami nase izredno ponosni. Po plazenju sta ti fazi še vzdigovanje v pokončen položaj na dveh nogah in hoja. Otroci, ki uporabljajo hojico lahko preskočijo nekatere od teh pomembnih mejnikov v njihovem razvoju.

Presenetljivo je, da imajo hojice večji negativni vpliv na mentalni razvoj kot na motorični. Veliko staršev je presenečenih nad tem, da so posledice v mentalnem razvoju prisotne tudi do 1 leto po koncu uporabe hojice.

Kategorija:   dojenček, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Kopanje dojenčka

23 oktobra, 2018 0