Monday, May 27, 2024

S slikovitimi besedami bomo težko opisali nepozaben trenutek prvega dojenčkovega nasmeška. Želi komunicirati, ali ga zgolj preganjajo vetrovi?


Z nasmehom dojenčki pričnejo komunicirati, oz. iščejo socialen stik, nekje okoli osmega meseca starosti, vendar to ne pomeni, da je njihov nasmešek pred to starostjo zgolj spontana grimasa. Dejstvo je, da se dojenčki med spanjem, nasmihajo že od rojstva.

Dojenček: nasmeh 0 – 1 meseca

Nasmeška v neonatalnem obdobju, se pravi od rojstva do prvega meseca starosti, ne izzovejo čustva. Nasmeh je spontan, dojenček se najpogosteje nasmehne ko je zaspan, ali pa v REM fazi spanja. Nasmeški so subkortikalnega izvora in počasi izginjajo s starostjo dojenčka (takšni spontani nasmehi so pogostejši pri nedonošenčkih). V nasprotju z nekaterimi urbanimi miti, pa nasmeški z vetrovi nimajo prav nobene skupne točke.

Dojenček: nasmeh 1. – 2. mesec starosti

V tem zgodnjem starostnem obdobju se dojenčki pričnejo postopoma odzivati na okoljsko stimulacijo. Dojenčkov prvi nasmeh v budnem stanju se pojavi nekje med šestim in desetim tednom po porodu. Pri tej starosti so možgani že bolj razviti, dojenčkov vid se izboljša, tako da dojenček že prepozna vaš obraz. Skoraj zagotovo se bo dojenček v tem starostnem obdobju najprej odzval na zvok glasbe ali mamin in očetov glas. Dojenčkov nasmeh v tem obdobju je torej odgovor na vizualno in slušno stimulacijo. Dojenček se lahko nasmehne tudi zgolj na vizualno stimulacijo.

Dojenček: nasmeh 2. – 6. mesec starosti

Ni nujno, da je prej bolje, vendar, če se vaš otrok do tretjega meseca še ne nasmeji, morate obiskati zdravnika. Če otrok ni razpoložen, ga ne silite v smeh, ko se smeji, ga vzpodbujajte in zabavajte. Med drugim in tretjim mesecem starosti boste opazili, da otrok med smehom išče vašo pozornost. V tem obdobju se otroci pričnejo odzivati na obrazno interakcijo. Vaše smešne grimase ga bodo spravile v smeh.

Od četrtega do šestega meseca se otroci že učijo uravnavati čustva, zato iščejo vašo pozornost, med smehom se obrnejo stran, nato pa želijo ponovno vzpostaviti medsebojni kontakt.  

Dojenček: nasmeh 6. – 12. mesec starosti

V tem starostnem obdobju se pri otroku že razvijejo različne oblike nasmeškov. Splošno pravilo pravi, da je nasmeh s široko odprtimi usti znak veselja. Nasmeh postane del igre. V osmem ali devetem mesecu starosti nasmeh postane otrokovo orodje v družbi, se pravi način komunikacije, zato poskrbite, da se na njegov smeh tudi odzovete.

Kategorija:   Novice, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Test: Je vaš moški mamin sinček

8 januarja, 2014 0