Thursday, April 25, 2024

Prehlad se najpogosteje pojavi v jesenskem ali zimskem obdobju, zato ga večina ljudi povezuje z vplivi hladnega vremena. Nižja temperatura pa sama po sebi ne povzroča prehlada, niti nima negativnih vplivov na nastalo obolenje. Ključno vlogo pri nastanku prehlada odigrajo virusi, ki pridejo v stik z nosno sluznico. Povzročitelji prehlada so torej virusi in ne nizka zunanja temperatura.


Suh in mrzel zrak ohranjata zdravje

Virusi najpogosteje krožijo v sezoni hladnejših letnih časov, vendar je veliko večje verjetnost, da se boste okužili v zaprtih prostorih. Verjetnost virusne okužbe je najvišja pri višji relativni zračni vlagi. Porast bolezni v zimskem času lahko povežemo z daljšim zadrževanjem v zaprtih prostorih. Torej, ne izogibajte se hladnega vremena, ki lahko prepreči marsikatero nepotrebno okužbo.

Kako se prehladu izogniti?

Izogibajte se javnih zaprtih površin, v katerih se zadržuje večje število ljudi. Z milom si pogosteje umijte roke. Ne manite si oči in ne vrtajte po nosu z umazanimi rokami. Izogibajte se ljudi, ki kašljajo. Jejte vitaminsko bogata živila, ter se posvečajte vsakodnevni telesni aktivnosti.

Kategorija:   Nasveti, Novice