Wednesday, June 19, 2024
23 decembra, 2021

Zakaj se v nosečnosti priporoča masaža presredka?

By 0 1034 Views

Presredek je tkivo med nožničnim vhodom in zadnjično odprtino. Pripenja se na mišice, ki podpirajo naše reproduktivne organe (črevo, mehur) medeničnega dna.


Masaža presredka je dejanje, kjer raztegujemo in masiramo tkivo presredka s pomočjo enega ali dveh prstov. Cilj masaže je, da se tkivo pripravi za porod, saj bo tako bolj raztegljivo in se bo lepše raztegovalo med porajanjem plodove glavice pri vaginalnem porodu.

Strokovnjaki priporočajo, da se začne v 34-36 tednu nosečnosti in sicer enkrat ali dvakrat tedensko. Viri priporočajo, da masažo izvajamo vsak dan ali vsak drugi dan, približno 5 minut.

Lahko uporabimo širok nabor olj , cilj je namreč, da tkivo navlažimo in tako preprečimo trganje. Možnosti:

  • naravna, organska olja (sončnično olje, olje grozdnih pečk, kokosovo olje, mandljevo olje in olivno olje)
  • lubrikanti, ki temeljijo na vodni osnovi
  • lasten telesni izloček (vaginalni izcedek), če nam je ob tem bolj prijetno

Izogibamo se sintetičnih olj in lubrikantov, kot so dojenčkovo olje, mineralno olje ali vazelin.

 

Postopek masaže

1) Umijte si roke. Uporabimo blago milo, ki ne draži kože okoli presredka. Primerno je tudi, da si postrižemo nohte, da ne bodo poškodovali kože.

2) Iskanje udobnega položaja. Zagotovimo si zasebnost in udobnost, lahko ležimo na postelji ali kavču z razpetimi nogami in koleni. Lahko uporabimo nosečniško blazino. Pomembno je, da masažo izvajamo v čistem prostoru.

3) Pričnemo z masažo. Nanesemo naravno olje ali lubrikant na umite roke. Začnemo tako, da damo palca 1-2 cm v vagino. Lahko se opazujemo v ogledalo, da vidimo, če masiramo pravo mesto.

Nato pritisnemo s palcema na zadnjo steno vagine proti anusu. Pazimo, da nismo pregrobi, moramo pa dovolj pritisniti, da začutimo raztezanje in rahlo pekoč občutek.

4) Raztezamo. Prste obdržimo v raztegnjeni poziciji 1-2 minuti. Nadaljujemo s premikom palcev ven in noter, počasi, s pomočjo giba U. V mislih moramo imeti, da se osredotočamo na tkiva v vagini, ampak raztezanje moramo čutiti zunaj in notri.

5) Sprostitev. Med masažo se skušamo čim bolj sprostiti. To pomeni, da sprostimo tako telo kot um. Sčasoma nam bo bolj udobno. Paziti moramo, da masaža ne presega 5 minut.

40-80% žensk bo utrpelo porodno raztrganino, približno dve tretjini teh raztrganin pa bo zahtevalo šivanje po porodu. Poškodbe perineja lahko vodijo v težave z medeničnim dnom (urinska, fekalna inkontinenca, seksualno neudobje). Nekatere prednosti, ki jih prinaša masaža presredka, so:

  • priprava tkiva, saj masaža pospeši krvni obtok in pomaga tkivom ter koži, da se lažje raztezata in manj boli
  • zmanjša se potreba po šivanju, tudi če masaža ne prepreči raztrganin, študije kažejo, da lahko za 10% zmanjša potrebo po šivanju. To pomeni, da v bistvu masaža presredka pripomore k nižji stopnji raztrganin.
  • pomaga, če imamo zabrazgotinjeno tkivo, če je bila ženska že poškodovana ali ima rigidni perinej (če ženska pleše, jaha konja).
  • pripravi na porod, saj nam omogoča osredotočanje na sprostitev in učenje senzacij, ki jih bo čutiti med porodom, kar pomaga tako fizično kot psihično

 

 

 

 

Kategorija:   Nosečnost