Friday, June 14, 2024

Ravno ko ste prepričani, da je skok čez plod v vašem trdnem in srečnem razmerju nemogoč, se zgodi. Tudi če nas partner/ka zadovoljuje, izpopolnjuje in dopolnjuje še ni dovolj močna garancija, ki bi preprečila prešuštvo. Gre zgolj za potešitev radovednosti, želje ali človeško naravo? Je sosedova trava res bolj zelena?


Podatek, da je za 80% vseh ločitev kriva nezvestoba ne preseneča skoraj nikogar več. Presenetil pa je podatek, da v srečnih zvezah vara kar 56% moških in 34% žensk.

Srečno razmerje

Srečno razmerje ne pomeni absolutno medsebojno predanost. Srečen odnos je preprost odnos v katerem je razmerje postavljeno nad nepomembnimi stvarmi v življenju. Biti srečen v razmerju pomeni deliti srečo in podporo v karieri, ter v družinskem in spolnem življenju. Želite še kaj več?

Spolno privlačite svojega partnerja, imate odlično spolno življenje, denarja ne potrebujete, korelacija moški-ženska vam ne dela težav. Idealen scenarij za zadovoljstvo v razmerju, kljub temu pa se eden izmed vaju odloči za skok čez plot.

Dikcija nesrečnega razmerja so nenehni prepiri o denarju, ponosu, samem položaju v odnosu, negativnih zunanjih vplivov in vmešavanju prijateljev ali sorodnikov v vaše razmerje.

Zakaj torej v razmerju srečni ljudje varajo?

Če gledamo skozi oči gospe morale, je prevara vedno vredna obsodbe. Kaj nas je napeljalo v to nemoralno dejanje? Seks v domači postelji je odličen, zakaj torej v tujo posteljo?

Ljudje se k prevari zatečemo iz različnih razlogov, vendar ujeta prevara v srečnem razmerju ne požanje prav veliko simpatij.

Razlogi:

  • Genetski: očitno obstaja gen za dovzetnost h prevari. Sicer je teorijo o tem genu, ki zmanjšuje verjetnost obstanka v monogamni zvezi, do sedaj potrdila zgolj ena raziskava.
  • Vpliv staršev: če smo še tako zaprisegli, da napak staršev ne bomo ponavljali, se v resničnem življenju zgodi, da strast in radovednost pogosto zameglita razum. In tako napako staršev enako podoživimo na lastni koži.
  • Spolne navade: ljudje imamo v spolnosti različne okuse in želje. Ekstremnih fetišistov je malo in še ti se v srečnem in zadovoljnem odnosu potegnejo nekoliko nazaj. Prav potešitev v ozadje potisnjenih spolnih želja, pogosto botruje obisku v tuji postelji.
  • Romantika: kljub uživanju v srečnem razmerju se lahko kar naenkrat pojavi oseba, ki je čustveno in fiziološko nasprotje vašega partnerja ali partnerke. Prav to nasprotje, seveda s podporo ostalih atributov, vas vznemirja in nezadržno privlači. Prevara nenadoma postane povsem odprta opcija…
  • Vznemirjenje: srečen odnos pa z leti pogosto pelje v monotonost in akutno pomanjkanje vznemirjenosti. Srečo sicer ne smemo enačiti z dolgočasjem, pa vendar se pričnejo ustvarjati prvi, sicer precej nejasni dvomi o pravi ali zgolj zaigrani sreči. Za naslednji korak v življenju enostavno potrebujete seks s tretjo osebo.
  • Odgovornost: ljudje z nižjo empatijo in moralnimi vrednotami v prevari pač ne vidijo nepotrebnih zadržkov, ob prepričanosti, da jih nihče ne bo zalotil s spuščenimi hlačami, enostavno izkoristijo ponujeno priložnost.
  • Bivši – bivše: skok z osebo, s katero ste se družili ob najhujših hormonskih nevihtah, se pravi v času mladosti, čustvene nezrelosti in brezskrbnosti, se v primeru naključnega srečanja, seveda po nekaj  letih, pogosto konča v postelji.
  • Ponujena priložnost: priložnost zamujena ne vrne se nobena. Kljub temu, da človeku vlada razum, vsaj naj bi, je v našem organizmu ogromno bioloških elementov živalskega porekla. Strast zamegli čustva in stimulira verižni proces, ki lahko vodi v prevaro.

Visoka moralna načela nas ne bodo zavarovala pred varanjem. Prevara se zgodi ko to najmanj pričakujemo. Lahko se ji izognemo, vendar ni neizogibna. Preventivnih metod za nepremišljenost še ne poznamo. Kaj lahko naredimo, da preprečimo skok čez plot? Nič, upamo lahko, da usoda ne poseže med nas.

Kaj torej ni upanja za srečno zvezo?

Seveda je! Namen članka ni navajanje statističnih podatkov, ampak zgolj spoznavanje z dejstvi, da se prevare zgodijo tudi v srečnem razmerju. Če se zgodi, se ne obsojajte. Storili ste vse kar je v vaši moči.

Najpogostejši razlog prevare v srečni partnerski zvezi je šibkost integritete. Povsem nedolžen dogodek povezan s travmatično preteklostjo lahko sproži hude spremembe v odnosu. Lahko gre zgolj za trenutno šibkost, slab dan, ali pa ste se zgolj ob pravem času, znašli na nepravem mestu.

Prešuštnik lahko krivi samo sebe, krivde ne more in ne sme prevaliti na drugega. Odločitev za skok v tujo posteljo je bila zgolj in samo njegova. Izgovori so ponavadi bolni in neproduktivni. Če se želite izogniti tveganju partnerjevega skoka čez plot, poiščite nekoga, ki je vreden vašega zaupanja.

Kljub temu, da smo vsi potencialni prešuštniki, pa ne bodite paranoični. Namesto paranoje še izboljšajte tisto, kar ste že zgradili do sedaj.

Res je, tudi sosedova trava je zelena, vendar nič bolj kot na domačem dvorišču.

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Zakaj se redimo tudi na dieti?

12 marca, 2015 0