Thursday, May 23, 2024

Že od nekdaj velja jutranja slabost za pokazatelja zdrave nosečnosti, zdaj pa so znanstveniki ponudili odgovor, zakaj se sploh pojavlja.


Jutranja slabost je orodje s katerim narava komunicira z nosečnico in jo opozarja, kdaj uživa napačno prehrano. Del znanstvenikov je prepričanih, da gre samo za stranski učinek zdrave nosečnosti, ker mama in zarodek prazaprav vodita pravo bitko okoli hranljivih snovi znotraj organizma.

Samuel Flaxman, evolucijski biolog iz Colorada ne verjame, da je jutranja slabost pokazatelj zdrave nosečnosti, ker bi se pojavljala v vseh zdravih nosečnostih, a temu ni tako.

Jutranja slabost se najpogosteje povezuje z vonjem ali okusom nekaterih vrst mesa, zelenjave, ter sadja močnega okusa in vonja. Velik vpliv nosi tudi hrana, v kateri se nahajajo mikroorganizmi ali snovi, ki lahko izzovejo nekatere defekte, kot jih lahko tudi alkohol ali cigaretni dim.

To prazaprav pomeni, da narava z jutranjo slabostjo, materi prenaša koristne informacije o škodlivih snoveh in na ta način poskuša zaščititi njo in zarodek.

V prid raziskavi gre to, da se slabost pojavlja med šestim in osemnajstim tednom nosečnosti, ko se pri zarodku pričnejo razvijati organi. Takrat je razvoj zarodka najranljivejši in najobčutljivejši na kemijsko delovanje škodljivih snovi.

Jutranja slabost je za večino nosečnic naporna, vendar se pojavlja z razlogom, ker bodočim materam prenaša kopico koristnih podatkov.

Sorodni članki: