Monday, July 15, 2024

Eden od najbolj osnovnih in nujnih pripomočkov za odkrivanje, spremljanje in pomoč pri zdravljenju bolezni pri nosečnicah in nepravilnosti pri plodovih je ultrazvočni aparat. Trenutno imamo za preglede nosečnic in plodov na voljo 4 aparate, od katerih so trije že stari in močno dotrajani. Vsi 4 aparati so vsakodnevno polno zasedeni, število pregledov pa se v zadnjih letih pri nas močno povečuje. Poleg povečanega števila nosečnic (število porodov v Sloveniji narašča od leta 2003) so glavni vzroki za povečan obseg našega dela vpeljava novih sodobnih diagnostičnih metod, vedno boljše odkrivanje nepravilnosti pri plodovih ter povečanje števila starejših in manj zdravih nosečnic.


Zgovoren primer napredka je odkrivanje Downovega sindroma pri plodovih. V obdobju med 1992 – 1996 smo pred rojstvom odkrili okoli 10 % plodov s to neozdravljivo boleznijo, v letih 2002 do 2006 po okoli 50 %. Izkušnje nekaterih držav kažejo, da je mogoče odkriti do 90 % tako prizadetih plodov. Zelo se trudimo, da bi še izboljšali odkrivanje Downovega sindroma v Sloveniji.

Za kvalitetno in nemoteno delo bi na Kliničnem oddelku za perinatologijo nujno potrebovali vsaj 3 kvalitetne aparate (za rutinsko spremljanje nosečnic iz ljubljanske regije, za posege, ki jih opravljamo samo v našem centru, za raziskovalno delo, za izobraževanje kolegov zdravnikov ter enega vrhunskega za obravnavo plodov s prirojenimi nepravilnostmi).

V Ultrazvočnem društvu že od njegovega nastanka leta 1998 zbiramo denar za nabavo novih aparatov. Prvi ultrazvočni aparat smo kupili leta 2001. Prizadevamo si, da bi letos kupili še en kvaliteten aparat. Nekaj denarja imamo že zbranega. Edini vir dohodka so prostovoljni prispevki društvu.

V Ultrazvočnem društvu se zavedamo, da ni dovolj imeti dober aparat. Nujno je dobro izobraziti zdravnike za pregledovanje z ultrazvokom: zato je eden od osnovnih namenov Ultrazvočnega društva tudi stalno in dobro izobraževanje strokovnjakov.

Za vašo pripravljenost pomagati nam se Vam najlepše zahvaljujemo!

____________________ _____________________

As dr Nataša Tul Mandić as dr Tanja Premru Sršen

Predsednica UZ društva predstojnica KO Perinatologija

__________________________________________________

Prof dr Živa Novak Antolič (prva predsednica UZ društva)

Vljudno vabljeni na dobrodelno dražbo nagrajenih fotografij 3. natečaja

za naj fotografijo revije »National Geographic Junior«

Galerija Fotografija, Mestni trg 11/l, Ljubljana,

sreda, 26. september 2007 ob 18.30 uri

Z dobrodelno dražbo, ki smo jo prvič organizirali leta 2005, bomo tudi letos, že tretjič, sklenili razstavo mladih fotografov. Prvi dve leti smo zbirali denar za Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom in ga prvič zbrali 932.000,00 sit (na sami dražbi 466.000,00 sit, podjetje Rokus, kot izdajatelj revije National Geographic Junior pa je dodal še enkrat toliko). Lansko leto pa že kar rekordnih 2.450.000,00 sit ali več kot 10.000 eur. Na dražbi je bilo zbranih 2.145.000,00 sit, tej vsoti pa je podjetje Rokus dodalo vsoto najvišje licitirane fotografije, to je 305.000,00 sit.

Letos smo se odločili, da bomo pozornost namenili Ultrazvočnemu društvu Kliničnega oddelka za perinatologijo (Ginekološka klinika, Klinični center v Ljubljani).

Pridružili se bomo zbiranju denarja

za ultrazvočno napravo za nosečnice, se pravi, za še nerojene otroke.

Tak aparat stane med 120.000 in 150.000 eur in je seveda zelo velik finančni zalogaj, obenem pa eden najbolj osnovnih in nujnih pripomočkov za odkrivanje, spremljanje in pomoč pri zdravljenju bolezni pri nosečnicah in nepravilnostih pri plodovih.

Kot vsa leta do sedaj, bo tudi letos dražbo vodil gospod Mitja Meršol.

Vljudno vabljeni

Barbara Čeferin

(041 664 357)

Več o omenjenih dražbah si lahko ogledate tudi na:

www.nedonosencek.net

http://www.galerijafotografija.si/img/Sporocilo_Dobrodelna_drazba.pdf

Galerija Fotografija, Mestni trg 11/l, Ljubljana, tel/fax: 003861 25 11 529

barbara.ceferin@galerijafotografija.si / www.galerijafotografija.si

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Plešavost in čezmerna poračenost

13 junija, 2012 0