Tuesday, May 21, 2024

Po pisanju pariškega Le Monda raziskave kažejo, da os heteroseksualni moški, po pogovorih z žensko, veliko manj uspešni pri reševanju kognitivnih testov, kot so bili pred pogovorom. Nasprotno ne velja. Zakaj?


V povprečju imajo moški v situacijah vsakdanjega življenja večjo sposobnost erotizacije različnih situacij.

Biologi pravijo, da sposobnost moške razlage ženskih signalov izhaja iz evolucijskega napredka, ko moški pripadniki ne prepustijo priložnosti za parjenje.

Ta ‘lovski’ instinkt ima svojo ceno in se odčita s slabšimi rezultati na testih, moški se mentalno izčrpa, energijo porabi za lastno ocenjevanje nove znanke in podzavestno oceni njeno reproduktivno vrednost, poleg tega pa pazi na občutke in se osredotoča na lastno sliko, ki jo želi prikazati, ob enem pa sogovornico nadzira saj s tem pa preverja kakšen vtis je naredil nanjo.

Že samo pričakovanje na zmenek se moškim zniža mentalna kapaciteta, kot je že na prvih straneh Ane Karenine Tolstoj opisal veleposestnika Levina, ki se je pripravljal na zmenek.

Levin se pogovarja sam s seboj, se poskuša pomiriti, vendar ga vse bolj preplavljajo čustva, ki mu jemljejo dih.

Tako sreča soseda, ki ga ne uspe prepoznati.

Nizozemski psihologi so preverili Levinov učinek in rezultate objavili v reviji Archives of Sexual Behavior.

Pod krinko testiranja o branju so znanstveniki na devetdesetih prostovoljcih izvedli semantični test. V izolirano kabino so jim sporočili, kdo si njihovi poslušalci.

Namera je bila doseči pričakovane interakcije.

V teh pogojih se pri ženskah, ki so brale moški ali ženski publiki, ni opazila nobena čustvena razlika, moški pa so pri pričakovanem kontaktu z ženskami brali veliko slabše.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Otroci in učenje tujega jezika

13 junija, 2012 0