Monday, July 22, 2024

Čeprav je verjetnost za spočetje v »neplodnih« dneh nižja, je zelo težko predvideti kdaj verjetnost spočetja ne obstaja. Verjetnost spočetja med menstrualno krvavitvijo je višja pri ženskah, pri katerih se pojavlja motnja menstrualnega cikla imenovana polimenoreja, stanje pri katerih se cikel pojavlja znotraj 23 dneh.  


Med vsakim menstrualnim ciklom se iz jajčnika izloči zrela jajčna celica, oziroma jajčece. Ta proces imenujemo ovulacija. Za ta proces je značilno, da se pojavi približno 14 dni pred naslednjo menstruacijo. Neoplojena jajčna celica preživi 24 ur, nato pa se v času menstrualne krvavitve izloči skupaj s površinsko sluznico maternice.  

Do oploditve jajčeca najpogosteje prihaja pri spolnem odnosu neposredno pred, ali po ovulaciji. Spermiji v ženskih spolnih organih preživijo nekaj dni, v idealnih pogojih ostanejo vitalni celo pet dni. Za polimenorejo je značilno, da lahko jajčece dozori že peti dan po menstrualnem krvavenju. Glede na trdoživost nekaterih spermijev in njihovega časa preživetja v ženskem reprodukcijskem sistemu, je spočetje v času menstruacije povsem mogoče.  

Če se še ne odločate za otroka bo najvarneje, da posežete po eni od številnih kontracepcijskih metod, ki so na voljo na tržišču.

Sorodni članki: 

Kategorija:   Nosečnost, Ovulacija
Naslednji prispevek

Nevarnosti gripe v nosečnosti

13 junija, 2012 0