Monday, April 22, 2024

 


Spontan splav

Do spontanega splava, ki se najpogosteje kaže v obliki vaginalne krvavitve, pride v prvem tromesečju nosečnosti. Najpogostejši vzroki so:

•    Ektopična, izvenmaternična nosečnost
•    Zastoj v rasti ploda
•    Kromosomske nepravilnosti ploda
•    Starost matere
•    Alkohol, kofein, droge in nikotin
•    Avtoimune bolezni: diabetes, celiakija,…
•    Spolne bolezni in nekatera zdravila
 

Zanositev po spontanem splavu

V kolikor ni zdravstvenih razlogov, je novo spočetje, nekje dva do tri mesece po spontanem splavu, zdravju nosečnice in razvoju ploda povsem nenevarno. Seveda je spočetje in načrtovanje ponovne nosečnosti odvisno tudi od čustvenega in psihološkega odziva matere na izgubljeno nosečnost.

Spontan splav na plodnost in sposobnost ponovnega spočetja ne bo negativno vplival, čeprav lahko brazgotinice na maternici pri nekaterih ponovnih poskusih spočetja povečajo tveganje za ponovni spontani splav. Po spontanem splavu je teoretično možna takojšnja zanositev, zato se prva dva meseca po spontanem splavu priporoča ena izmed številnih kontracepcijskih metod.

Ponovni splav

Ob ponovnem spontanem splavu bodo potrebni dodatni zdravniški pregledi. Genetske anomalije maternice, avtoimune bolezni, miomi in Hughsov sindrom so glavni povzročitelji verižnih spontanih splavov. Zdravniki svetujejo, da se po treh spontanih splavih izvedejo raziskave, ki bodo pripeljale do morebitnega povzročitelja.

Zanositev po spontanem splavu za veliko večino žensk ne predstavlja težav. Tudi sama nosečnost po splavu se v ničemer ne razlikuje od normalne nosečnosti. Kar velja za vse nosečnosti velja tudi za nosečnost po spontanem splavu: uživanje folne kisline, vitaminov in mineralov, železa, zdrava prehrana, izogibanje alkoholu, nikotinu, kofeinu, mamilom, negativnim zunanjim dejavnikom, stresu,…

Vsak spontani splav je za ženske izjemno travmatična izkušnja. Stres in posledično izločanje hormona kortizola lahko sprožita ponoven spontan splav. Zdravljenje psiholoških posledic spontanega splava lahko pri nekaterih ženskah traja nekoliko dlje.

Spontan splav je zelo pogost negativni in psihično boleč dejavnik v nosečnosti in se pojavi pri okoli 10 do 15% vseh nosečnosti. Ženske se po spontanem splavu vse prevečkrat obremenite z občutkom krivde. Spontan splav je povsem normalen biološki proces, ki skupaj z biokemično nosečnostjo, po naravni poti poskrbi za vaše fizično zdravje. Vedeti morate, da sta zanositev po spontanem splavu in nosečnost, varna za vas in za razvoj vašega ‘srčka’.

Preberite še:
Arteficialni abortus
Teža v nosečnosti
Odložitev poroda
4D ultrazvok
Spalni položaji med nosečnostjo
 

Kategorija:   Nosečnost, O nosečnosti
Naslednji prispevek

Afganistanka rodila šestorčke

13 junija, 2012 0