Saturday, July 20, 2024

Vzrok

deviška kožica – himen je embriološki ostanek tkiva, ki se predre nekje v času zadnje stopnje razvoja ploda. Izostanek perforacije himena je pogosto neopazno do prve menstruacije. Natančen vzrok izostanka perforacije ni znan. Zaprt himen se pojavlja pri približno 0.014 – 0.024% vseh žensk. Nekateri podatki kažejo na to, da je za motnjo kriva genetska podlaga, saj se stanje v določenih družinah pojavlja pogosteje. Med možne povzročitelje naj omenim še neznane etiološke dejavnike, vplive iz okolice, prehrano in jemanje določenih zdravil med nosečnostjo.
 


Simptomi

Kopičenje menstrualne krvi in odmrlih celic endometrija v vagini imenujemo hematokolpos (hematocolpos), kopičenje v vagini in maternici pa hematometrokolpos (hematometrocolpos). Nezmožnost izločanja menstrualne krvi povzroči izostanek menstruacije – primarno amenorejo. V navadi je, da se mlada dekleta ne pritožujejo nad ginekološkimi težavami kot je amenoreja, temveč na pogoste periodične bolečine v spodnjem delu abdomena. Drugi najpogostejši simptom je nehoteno odtekanje urina (urinska inkontinenca), ki se pojavlja pri 58% vseh pacientk z zaprtim himenom, značilno je še boleče in oteženo uriniranje, ter ustvarjanje občutka nelagodja med opravljanjem »male potrebe«. Pojavijo se lahko zaprtje ali zapeka, nevrološke motnje – še posebno nezavest.

 

Diagnoza

Pri vsaki pacientki  stari med 12 in 20-timi leti, z bolečinami v spodnjem delu trebuha, občutkom napihnjenost, z motnjami pri mokrenju in zaprtjem, posumimo na zaprti himen in hematokolpos. Diagnoza se postavi na temelju pogovora s pacientko, informacij o motnjah in eventualno z ultrazvočnim pregledom.

V večini primerov ne gre za težje motnje. S pregledom trebuha in ginekološkim pregledom se diagnosticira zaprt himen, ki je navadno izbočen, napet in zaradi kopičenja krvi modrikaste barve.

Ne smemo pa zanemariti dejstva, da se lahko kopičenje krvi inficira, ali pa skozi jajčnike napolni trebušno votlino in povzroči težje zaplete.
 

Zdravljenje

Zdravljenje je kirurško enostavno. Himen zarežemo v obliki križa in tako omogočimo odtekanje nakopičene tekočine. Če je ob tem nastala okužba, predpišemo terapijo z antibiotiki.

Kategorija:   Ginekologija, Zgornji menu
Naslednji prispevek

Atrofija jajčnikov

13 junija, 2012 0