Thursday, February 22, 2024

Vzroki zaprtja pri dojenčkih so lahko nepravilnosti v obliki in delovanju mišice zadnjika (analnega sfinktra), premajhen vnos tekočine, Hirschprungova bolezen in nekatere prirojene motnje v delovanju črevesja.


Do zaprtja pride najpogosteje ob prehodu z materinega na prilagojeno mleko ali trdno hrano zaradi nezadostne ali neustrezne prehrane ali premajhnega vnosa tekočin. Razvije se lahko začaran krog, ko zaradi bolečega iztrebljanja trdega blata razpoka sluznica zadnjika, otrok pa zaradi posledičnih bolečin pri iztrebljanju še dodatno zadržuje blato.

Zaprtje v prvih letih življenja je pogosto povezano tudi s privajanjem otroka na opravljanje potrebe. Otrok lahko razvije odpor do iztrebljanja zaradi pritiska ali zgodnjega posedanja na kahlico, iz česar lahko sledijo motnje iztrebljanja, med katere spada tudi zaprtje.

Začasno zaprtje se lahko pojavi tudi pri kateri od akutni bolezni, zlasti ob zmanjšanem vnosu hrane in tekočine zaradi visoke vročine ali bruhanja.
 

Znaki bolezni

Otrok je nerazpoložen, brez apetita, z napetim trebuhom in bolečinami, ki so lahko zelo močne. Ob dolgotrajnem zaprtju se lahko pojavi nehoteno iztrebljanje tekočega blata (enkopreza).
 

Diagnoza


Diagnozo se običajno postavi glede na znake bolezni, ki jih ima otrok, po pripovedovanju staršev ter na osnovi podatkov o pogostosti iztrebljanja in konsistenci blata.
 

Zdravljenje


Ob pojavu zaprtja je prvi ukrep sprememba prehrane. Priporoča se uživanje večjih količin tekočin, sadja in zelenjave ter živil, zlasti žitaric, z balastnimi snovmi.

Zdravljenje zaprtja je lahko akutno, s katerim dosežemo iztrebljanje blata, ne posežemo pa v sam vzrok zaprtja, ali vzročno, ko odpravimo vzrok zaprtja. Prva oblika zdravljenja je kratkotrajna in začasna. Najpogosteje gre za odpravljanje zaprtja z odvajali v obliki sirupov, tablet ali svečk. Če je zaprtje hudo, se lahko uporabi tudi klistir. Vse oblike dolgotrajnega zaprtja s spremljajočimi zapleti mora obravnavati zdravnik specialist pediater-gastroenterolog.

Pri dolgotrajnem zaprtju, ki ga spremlja nehoteno iztrebljanje tekočega blata, je včasih potrebna tudi psihoterapija.

Vir: Pliva

Kategorija:   Novice, Zdravje
Naslednji prispevek

Kontrola visokega pritiska v ZDA in EU

13 junija, 2012 0