Saturday, April 13, 2024

Če ima otrok samo manj pogoste stolice, še ne trpi nujno za zaprtjem. Tudi pri otrocih je odvajanje blata čisto individualno, trikrat dnevno je prav tako normalno kot dvakrat  tedensko. Dojenčki, hranjeni z materinim mlekom, gredo lahko na blato petkrat dnevno ali le vsakih 5 do 7 dni. Šele ko otrok dlje kot štiri dni ne » more » na blato ali če je blato tako trdo, da otroka boli, ko ga iztiska, govorimo o zaprtju.


Velikokrat je vzrok nepravilna prehrana. Zaradi premalo balastnih snovi, preveč čokolade, premalo tekočine se blato strdi. Če izločanje blata boli, povzroča trdo blato majhne, boleče pretrganine (fisure) na zadnjični odprtini. Otroka postane strah pred naslednjim izločanjem blata, zato zatre pritisk blata. Končno postane debelo črevo preveč raztegnjeno in ohromljeno, ugaša refleks za praznjenje blata, blato se samo še spontano izloča in zadnjična odprtina je stalno umazana, pri čemer mehko blato teče mimo kep trdega blata v debelem črevesu. Kronično zaprti otroci imajo tipljive svaljke blata v levem spodnjem delu trebuha in napihnjen trebuh.

Ali mora otrok k zdravniku?

Ko mislite, da vaš otrok trpi za zaprtjem, se posvetujte z zdravnikom.

Kako pomaga zdravnik?

•    Zdravnik natančno pregleda otroka: pretipa trebuh, pretipa zadnjično odprtino in naredi ultrazvočno preiskavo.
•    Za izključitev organskih vzrokov je morda nujna uporaba kontrastnega sredstva v črevesju.
•    Če je vzrok za zaprtje psihična motnja, vam bo svetoval in vam priporočal vedenjski trening in potrebna domača zdravila za mehčanje blata. Morda vam bo priporočal tudi psihoterapijo.

Kako simptome lajšamo sami?

•    Pri akutnem zaprtju sta velikokrat dovolj klistir ali glicerinske svečke.
•    Pri kroničnem zaprtju morate dajati otroku pet do osem tednov odvajala, ki jih predpiše zdravnik. Šele ko se odvajanje blata ustali, lahko zdravljenje z odvajali nadomestite s prehrano, bogato z balastnimi snovmi, kot je surova hrana, zelenjava,polnozrnat kruh in seveda veliko tekočine.
•    Zaprtim dojenčkom morate med obroki dojenja dajati veliko tekočine ( čaj, voda ).

Reference:
1.    Das grose Ratgeber Kinderkrankheiten, Helmut Keudel dr. med.
2.    kidshealth.org
3.    thechildrenhealthside.com

Kategorija:   Novice, Otroške bolezni
Naslednji prispevek

Tretjino raka dojk se da preprečiti

13 junija, 2012 0