Monday, April 22, 2024

Avstralec, ki je pred 23-timi leti doživel možgansko kap in bil od takrat vezan ob invalidski voziček, je po vbrizgani injekciji botoxa ponovno shodil, poroča britanski Times.


Russel McPhee iz Gipsslanda v državi Victoriji je bil zdrav 26 letnik ko se je na delovnem mestu nenadoma zgrudil. Zbudil se je v bolnici in izvedel, da je preživel hudo možgansko kap ter, da verjetno ne bo nikoli več shodil.

»Mislil sem, da je zame konec življenja. Izgubil sem delo, zapustila me je žena in ostal sem brez vsega,« je izjavil za Times.

Danes lahko McPhee brez tuje pomoči prehodi skoraj dvajset metrov, z bergljami skoraj 100 metrov.

Botox velja za uveljavljeno metodo pri tipu paralize, ki je povezana z možgansko kapjo – za zdravljenje mišičnih krčev se je uporabljal leta prej, predno ga je odkrila kozmetična industrija.

»Mislil sem, da bom umrl v vozičku, no sedaj se moje življenje pričenja na novo,« je dejal Russel.

Čudežni ozdravitvi se lahko zahavali injekcijam botoxa, ki so jih v rehabilitacijskem centru St. John of God v Victoriji uporabili za terapijo.

Samo mesec dni po prejetju prve injekcije je že lahko vstal in s pomočjo druge osebe prehodil nekaj metrov. Sedaj brez tuje pomoči prehodi celo sobo.

Zdravljenje z botoxom daje najboljše rezultate takoj po možganski kapi. Tako pozno okrevanje je pri tej vrsti terapije pravi presedan.   

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Povezanost med boleznimi dlesni in artritisom

13 junija, 2012 0