Monday, July 15, 2024

"Ljudje v ZDA in v Evropi to težko dojamejo. Vendar bomo v enem mesecu zaradi lakote izgubili več otrok, kot je vseh prebivalcev Washingtona. In še vedno ni naslovov v medijih, nobenega javnega poziva. Namesto tega ti revni, pozabljeni otroci umirajo v tišini v državah kot so Gvatemala, Bangladeš in Zambija, daleč stran od oči javnosti. To ni nujno, imamo vsa orodja za rešitev problema lakote," je poudaril Morris.


Pobuda za izkoreninjenje lakote in podhranjenosti

Morris je odboru predstavil pobudo za izkoreninjenje lakote in podhranjenosti med otroki, s katero naj bi tem otrokom zagotovili "osnovni paket" priporočil za zdravje, higieno in prehranjevanje, skupaj z osnovnimi potrebščinami in hranili, za ceno 78 dolarjev na družino. Pobuda, pri kateri sodeluje tudi Sklad ZN za pomoč otrokom, je po Morrisovih ocenah izvedljiva ne le iz ekonomskega vidika temveč tudi zato, ker je populacija podhranjenih otrok navadno močno zgoščena.

 

Morris je tudi poudaril, da ne gre le za problem smrtnosti med podhranjenimi otroki, temveč je problem tudi v psihičnih in fizičnih poškodbah in prizadetem zdravju tistih, ki preživijo. Lakota tako na primer znižuje inteligenčni količnik za 10, 15 ali več točk, v nekaterih državah pa je zaradi lakote fizično pohabljenih več kot 60 odstotkov ljudi.

Stroški pomoči za okoli 100 milijonov družin bodo znašali osem milijard dolarjev

"Predstavljajte si vpliv na revne države, ki poskušajo razviti svoja gospodarstva. Kako naj bodo njihovi delavci konkurenčni. Dejstvo je, da tam, kjer vlada lakota, ne more priti niti do izboljšanja stopnje izobrazbe niti do razvoja," je opozoril Morris. Glede na ocene, bodo stroški pomoči 100 milijonom družinam, da zaščitijo svoje otroke pred lakoto in podhranjenostjo, v okviru pobude znašali okoli osem milijard dolarjev, so še sporočili iz ZN.

Vir: Siol

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Zapravljajo ne samo ženske…temveč tudi moški!

13 junija, 2012 0