Friday, June 14, 2024

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so sporočili, da so primorani tako iz ljubljanske kot ostalih dvanajstih slovenskih porodnišnic vse nosečnice, ki jim grozi zelo prezgodnji porod ali je pričakovati zaplete, ki bi življenjsko ogrožali njo ali novorojenčka, preusmeriti v Univerzitetni klinični center Maribor.Novorojenčki, ki bi potrebovali intenzivno zdravljenje, pa bodo do nadaljnjega premeščeni na enoto za intenzivno terapijo Kliničnega oddelka za pediatrijo UKC Maribor ali UKC Ljubljana, so sporočili iz UKC Ljubljana.


Za četrtino več nedonošenčkov

Med vzroki za povečano število sprejetih novorojenčkov in s tem prezasedenost enote v UKC Ljubljana navajajo večjo rodnost. V primerjavi z letom 2004 se je število porodov na kliničnem oddelku za perinatologijo UKC Ljubljana povečalo za 25 odstotkov, pojasnjujejo v UKC Ljubljana in navajajo, da se je število novorojenčkov povečalo s 4794 v letu 2004 na več kot 6000 letos. Tako se je ob enakem relativnem deležu prezgodnjih porodov v treh letih povečalo število nedonošenčkov za četrtino.

V UKC Ljubljana pa so tudi bolj uspešni pri zdravljenju najbolj nezrelih otrok, rojenih na meji "viabilnosti" – z gestacijsko starostjo 23-24 tednov. Ti otroci po rojstvu ne umirajo več, vendar pa zaradi nezrelosti organov potrebujejo dolgotrajno intenzivno zdravljenje in nego. Večina jih je domov odpuščena ob "pričakovanem datumu poroda", torej zasedajo prostor ter potrebujejo pomoč številnih aparatov in medicinskega osebja več mesecev, pojasnjujejo v UKC Ljubljana.

Oddelek za perinatologijo nameravajo širiti

Ker pričakujejo, da se bo sedanji trend naraščanja števila porodov in večjega števila prezgodnjih porodov nadaljeval, so se v UKC Ljubljana že pripravili na širitev intenzivnih terapij, da bi tudi v primeru izrazitih nepredvidenih konic, kot so nastopile sedaj, lahko sprejel večje število bolnikov, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Kot pojasnjujejo, je klinični oddelek za perinatologijo UKC Ljubljana terciarni perinatalni center, kar pomeni, da zagotavlja najvišjo raven zdravljenja in oskrbe nosečnic in novorojenčkov. Zaradi premestitve ogroženih nosečnic iz vseh slovenskih porodnišnic se na tem oddelku rodi kar 90 odstotkov v Sloveniji rojenih otrok s težo manj kot 1000 gramov ter dve tretjini tistih s težo med 1000 in 1500 grami. Ti otroci se zdravijo v enoti za intenzivno nego in terapijo novorojencev. Združevanje najbolj nezrelih slovenskih novorojenčkov zagotavlja optimalno izrabo dragih aparatur ter dela specialno usposobljenega osebja, obenem pa je zagotovilo za dobre strokovne rezultate, ki uvrščajo ta oddelek med najbolj uspešne v svetovnem merilu, pojasnjujejo v UKC Ljubljana.

Vir: Dnevnik

Naslednji prispevek

Bi šle rodit v Afriko ali raje na Švedsko?

13 junija, 2012 0