Monday, July 22, 2024

Materino cepljenje proti gripi, pred odhodom iz porodnišnice, bo zaščitilo mamo in otroka, trdijo znanstveniki.


Raziskava je pokazala, da ima cepljenje mame in ostalih družinskih članov preventivni učinek na otroke, ki niso bili cepljeni.

Trenutno se še ne priporoča cepljenje novorojenčkov proti gripi, prav oni pa v primerjavi z drugimi starostnimi skupinami, predstavljajo najvišji odstotek hospitaliziranih otrok. Odstotek je podoben kot pri ljudeh starejših od 80 let.

»Določene letne sekvence so tesno povezane z najvišjo smrtnostjo otrok zaradi gripe. Novorojenčke želimo zaščititi tako, da preventivno cepimo njihovo družino in starše pošljemo domov z eno skrbjo manj,« je dejal pediater Emmanuel Walter.

»Naša raziskava je pokazala, da je poporodno cepljenje mater proti gripi, učinkovita preventivna metoda ne samo za njih same, temveč tudi za njihove dojenčke,« še dodaja.

»Raziskava je še pokazala, da je potrebno za večjo učinkovitost cepiti tudi očete. Pred gripo bomo novorojenčka najbolj učinkovito zaščitili tako, da se cepijo vsi, ki se zadržujejo v njegovi neposredni bližini,« zaključuje dr. Walter.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Pojasnjeno jutranje tveganje srčne kapi

13 junija, 2012 0