Thursday, March 23, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Verjetno veste da pogosta uporaba acetilsalicilne kisline (aspirin) lahko izzove spremembe na mukozni plasti sluznice gastrointestinalnega trakta in pojav aft v ustih, želodcu in črevesju. Vsak ima svoj tolerantni prag na salicilate in ko ga presežemo prične reakcija organizma in poškodbe sluznice.


Učinki salicilatov so kumulativni in so v hibernaciji 1-2 dni, preden se afte pojavijo. Na salicilate občutljivi ljudje ne prenašajo umetnih barvil in konzervansov v prehrani.

Na tržišču najdemo številne kreme, gele in obliže, ki naj bi zdravili boleče razjede. Razjede otežujejo prehranjevanje, še posebej pri malih otrocih, za najučinkovitejšo pa se je pokazal 100% gel Aloe Vere, ki poleg tega, da blaži bolečino, pospešuje celjenje razjed.

Živila z nizko vsebnostjo salicilatov se priporoča pacientom s kroničnim vnetjem črevesja (Kronova bolezen, ulcerativni kolitis in diverti kolitis). Naštejmo nekaj živil iz te skupine:

Banane, hruške, jabolka, papaja, šipek, zelje, zelena, krompir, grah, fižol, leča, solata, por, čebula, mak, kakav, peteršilj, žafran, soja, vanilija, kava, kamilice

Z visoko vsebnostjo salicilatov se lahko »pohvalijo«:

Jagode, maline, borovnice, breskve, marelice, grozdje, dateljni, melone, ananas, pomaranče, mandarine, kiviji, paprika, feferoni, kisle kumarice, olive, paradižnik, bučke, mandlji, hren, med, meta, vino…
 

Komentarji
Kategorija:   Nasveti
Naslednji prispevek

Kako proti prhljaju?

13 junija, 2012 0