Thursday, June 20, 2024
13 junija, 2012

ZDA: Prvi pacient zdravljen z embrionalnimi matičnimi celicami

By 0 764 Views

Zaradi poškodbe delno paraliziranemu pacientu so na mesto poškodbe v hrbtenjači vbrizgali milijone embrionalnih matičnih celic, je v sporočilu za javnost zapisala korporacija Geron iz Menlo Parka v Kaliforniji.


Pacienta zdravijo v Shepard Centru v Atlanti, ki je specializirana bolnišnica za zdravljenje poškodb hrbtenjače in možganov, navaja Geron.

Bolnišnica je ena izmed sedmih ustanov, ki sodeluje v raziskavi. Raziskava je prvenstveno usmerjena v varnost in učinkovitost terapije. Zdravniki izvajajo številne teste o zanesljivosti in pomoči pri zdravljenju.

Zdravljenje z matičnimi celicami je v ZDA, kljub v tej smeri najbolj razviti tehnologiji, strogo zakonsko omejeno, zato številni pacienti na eksperimentalne terapije odhajajo na Kitajsko.

Raziskava Gerona kaže korak naprej pri raziskovanju matičnih celic, ki se v zadnjem desetletju smatra za najperspektivnejšo področje razvoja medicine. Seveda ga spremljajo protislovja in etični zadržki, saj se v omenjenemu postopku uporablja embrionalne matične celice, ki so ostale ob postopkih umetne oploditve.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Telesna teža ključna za kontrolo krvnega tlaka

13 junija, 2012 0