Sunday, April 21, 2024

Olje iz avokada

Gosto avokadino olje je bogato z nenasičenimi maščobami – zaradi njihove sposobnosti zniževanja vsebnosti slabega holesterola in posledično zdravilnimi učinki na zdravje srca, jih prištevamo med zdrave maščobe. Olje iz avokada vsebuje antioksidant lutein, ki izboljšuje očesno zdravje in zdravje belih krvnih telesc.


Če ga uporabljamo za pripravo solate, bo pomagal pri absorbiranju antioksidantov, ki razgrajujejo maščobe, npr. betakaroten, ki ga najdemo v korenju. Glede na to, da ima zelo visoko točko izgorevanja je uporaben za peko ali solatne prelive.

Konopljino olje

Konopljino olje vsebuje ogromno osnovnih maščobnih kislin, kot je npr. omega 3 alfa linolejska kislina, ki zmanjšuje tveganje obolevanja za diabetesom tipa 2. Konopljino olje vsebuje tudi gama linolejsko kislino, ki izboljšuje zdravje kože.

Olje je pri višjih temperaturah nestabilno, zato se ga za peko ne priporoča, je pa idealna izbira za solate in hladne prelive.

Lešnikovo olje

Ima bogat okus in vsebuje veliko vitamina E, ki je močan antioksidant zaslužen za bister um in dober sluh. Skoraj 80% maščob v olju so nenasičene maščobne kisline. Za dolgotrajno ohranjanje okusa, ga je potrebno po prvi uporabi hraniti v hladilniku.

Glede na njegov zelo specifični okus je odlična solatna začimba, izboljša okus pečeni zelenjavi ali testeninam.

Olje iz grozdnih pečk

Olje iz grozdnih pečk je vzporedni izdelek pri stiskanju grozdja. Ima blag okus in predstavlja odličen vir vitamina E in oleinske kisline, ki zmanjšuje tveganje srčne kapi.

Nekatere raziskave kažejo, da oleinska kislina zavre občutek lakote, saj se v organizmu transformira v hormon, ki zmanjšuje apetit. Izberite strojno stiskano olje, brez dodatkov kemikalij.

Nevtralen okus olja je primeren za pripravo vseh vrst živil.

Mandljevo olje

Mandljevo olje ima blag okus in je bogat vir nenasičenih maščobnih kislin, vitamina E in fitosterolov – rastlinskimi spojinami, ki pozitivno vplivajo na vsebnost holesterola v organizmu. Najbolje gre skupaj s pripravo biskvitov in keksov.

 

Kategorija:   Kuharica, Novice
Naslednji prispevek

Debelost proglašena za bolezen

20 junija, 2013 0