Wednesday, July 17, 2024

V vegetarijanski različici zamenjajo meso z železom obogatenimi žitaricami. Enkrat tedensko zamenjamo v taki kašici žitarice z rumenjakom. Ker organizem železo iz rastlinske hrane težje izkoristi, je smiselno dodajati istočasno s takim obrokom vitamin C vsebujoč sadni sok ali vitamin C vsebujočo zelenjavo (brokoli, cvetača, koleraba,…). Poleg zelenjavno-mesnih kašic sta priporočljivi še kašica z žitaricami in polnomastnim mlekom ter z žitaricami in sadjem. Kašica z mlekom krije predvsem potrebo po kalciju, kašica s sadjem pa je priporočljiva zaradi čimbolj poznega stika s potencialnimi alergeni v kravjem mleku.


V kolikor dobi otrok z ostalimi obroki zadosti beljakovin, ščiti brezmlečna kašica pred previsokim vnosom beljakovin in pred posledično okvaro ledvic. Primerne žitarice v taki kašici so oves, pšenica in pira. Idealna žitarica je oves zaradi svojih dragocenih sestavin, kot so esencialne maščobne kisline in minerali (železo in kalcij). V prehrani majhnih otrok je govora tudi o uporabi nekaterih skoraj pozabljenih in na novo odkritih žitaricah kot so proso, ajda, ščir (in še kakšna), ki opozarjajo nase zaradi nekaterih pomembnih hranilnih sestavin. Zaradi višje vsebnosti železa prispevajo pomembni delež predvsem pri prehrani otrok, ki jih hranijo vegetarijansko. Vseeno v prvem letu življenja njihova uporaba ni priporočljiva. Pri njihovi pripravi je potrebno zmanjšati količino v njih vsebovanih grenčin, ki slabijo izkoristek v telo vnesenih vitaminov, beljakovin in mineralov.

Poleg kašic ostaja v prvem letu življenja vsaj en pa do trije obroki mleka. Mlečni obrok v prvem letu življenja naj bi bil iz materinega ali prilagojenega mleka. Uporaba kravjega mleka se odsvetuje. Kravje mleko vsebuje več beljakovin kot materino ali prilagojeno mleko; koncentracija natrija, klora, kalija, fosfatov in sečnine je približno trikrat večja v kravjem mleku; ima pa tudi negativni vpliv na resorbcijo železa zaradi večje vsebnosti kalcija in kazeina.

Istočasno z uvajanjem nemlečnih obrokov, navajamo otroka k pitju tekočine. Priporočljiva je prekuhana voda, pa tudi nesladkani (ali malo sladkani) zeliščni in sadni čaji.

Pri potencialnih tveganjih za alergijo (alergija v družini) se priporoča dojenje čim dlje časa ali hranjenje s hipoalergensko prilagojenim mlekom. Ker razvije okrog četrtina otrok alergičnih na kravje mleko tudi alergijo na sojino mleko, tudi ta zamenjava ni med najbolj priporočljivimi. Dodajanje ostale hrane v obliki kašic začnemo pri alergikih in potencialnih alergikih šele v sedmem mesecu starosti.
Kašice lahko pripravljamo sami ali jih kupimo gotove. Že pripravljene so iz biološko nadzirane pridelave, doma pripravljene pa so bolj okusne zaradi svežih sestavin.

Pravilna prehrana pomeni osnovo za zdrav način prehranjevanja. Tako otrok relativno enostavno osvoji pravilno prehranjevanje, ki preprečujejo številna obolenja v poznejši dobi, povezana z nezdravo prehrano.

Vir: Pomurske lekarne

Kategorija:   Dojenje, Novice
Naslednji prispevek

Joj, ta beli tok

13 junija, 2012 0