Wednesday, April 24, 2024

Znanstveniki iz Cambridge University so odkrili, da neustrezna prehrana med nosečnostjo pospešuje skupek genetskih sprememb med odraščanjem in staranjem.


Znanstveniki so na podganah izvedli številne teste s katerimi so odkrili, da spremembe pri prehrani bodoče matere v nosečnosti, lahko pri potomcih vplivajo na višje tveganje razvoja sladkorne bolezni.

Genetske spremembe, ki jih povzroča slaba prehrana nosečnice, privedejo do zmanjšane ekspresije gena ‘Hnf4a’, ki ga trebušna slinavka potrebuje za učinkovito izločanje inzulina.

Dr. Susan Ozanne, ena izmed avtoric raziskave Inštituta za metabolične znanosti na omenjeni univerzi je dejala: »Najbolj razburljivo je spoznanje, da lahko hrana v prvih devetih mesecih intrauterinega življenja dolgotrajno oblikuje naše zdravje, ter vpliva na staranje naših telesnih celic.«

Rezultati raziskave so objavljeni v zborniku strokovnih del Proceedings of the National Academy of Science’. Strokovnjaki svetujejo, naj bodoče matere jedo zdravo in uravnoteženo prehrano.

Naslednji prispevek

Hermafroditizem

13 junija, 2012 0