Monday, July 15, 2024

Kako delujejo zdravilna zelišča in pripravki?
Zeliščni pripravki in zdravila se razlikujejo po svojem pristopu do telesa. Prvi je podoben staršu, ki otroku poskuša pomagati pri domači nalogi. Drugi je podoben staršu, ki namesto otroka napiše domačo nalogo. Ko se prvi roditelj umakne, otrok naslednjo nalogo lahko opravi tudi sam. Ko se umakne drugi, se otrok ponavadi znajde pred enako težavo kot prejšnji dan.
Zdravilna zelišča ne delajo namesto vas. Ne "odpustijo" in ne uničijo vašega imunskega sistema, da bi vsilila svojo voljo. Nasprotno, večina jih v vašem telesu deluje kot strokovni sodelavec, ki mu pomaga rešiti težavo. Zato potrebujejo nekaj več časa in zato so rezultati trajnejši.
Zelo nespametno je delovanje zelišč in zeliščnih pripravkov reducirati na sestavine, ki so v njih. Če bi to držalo, bi njihovo delovanje prenehalo takoj, ko jih nehamo uživati (to se ponavadi zgodi pri uporabi sintetičnih vitaminov in zdravil). Prav v tem je čudež zdravilnih zelišč. Če ste anemični in imate torej premalo železa v krvi, bo zdravljenje s koprivo uravnavalo količino železa v krvi še dolgo po tem, ko jo boste prenehali jemati. Če pijete čaj iz gloga, se bo vaša srčna mišica okrepila. Najzanimivejše so rastline, ki uravnavajo krvni tlak, raven sladkorja ali holesterola v krvi in podobno. Če imate česa preveč, bodo zelišča to količino pomagala zmanjšati, količino tistega, česar vam primanjkuje, pa bodo povečevala. Kako vedo, kaj jim je storiti? Kakšne diagnostične "aparature" so jim na voljo? Mar ni to preveč zapletena naloga za nekaj tako preprostega, kot je rastlina? Ali se morda motimo v našem razumevanju inteligence rastlin?


Rastline kot vaš telesni čuvaj!
Ko prehladi kosijo vsevprek, pisarne, restavracije, kina in avtobusi pa so nevarna tržnica bacilov in virusov, je pravi čas, da vse to preverimo tudi v praksi.
Kaj lahko rastline storijo za nas v tem obdobju viroz? Nikoli ne veste, na kateri virus (ali bolje rečeno, na katerih od milijonov virusov) boste naleteli. To, da vam po cepljenju povedo: "Ops, veste, virus je mutiral, zato ste kljub cepljenju zboleli za gripo," ni v veliko tolažbo.
Bolje je pravočasno utrditi lastno obrambo, da lahko opravi z vsemi vsiljivci, ki se poskusijo pretihotapiti v organizem. Poleg naravnih vitaminov in mineralov, med katerimi so najpomembnejši kalcij, selen in cink, so vam na voljo tudi preverjeno mogočne zdravilne rastline.
Skrivnost, ki jo je ameriški poglavar plemena Sioux, Črni Orel, na začetku prejšnjega stoletja zaupal svetovnem popotniku v iskanju zdravilnih zelišč, dr. Alfredu Voglu, se je glasila – ehinaceja (ameriški slamnik). Kaj je to, kar v tej rastlini tako suvereno pomaga imunskemu sistemu? Ko pride v telo, začne naš imunski sistem pospešeno proizvajati obrambne celice (makrofage in limfocite). Popolnoma nasprotno od sintetičnih zdravil, ki praviloma uničijo telesno obrambo in začasno prevzamejo nadzor nad položajem, ehinaceja pomaga premagati gripo ali prehlad, in to z lastnimi močmi telesa. Z njo v telo ne vnesemo le sestavin, ki pomagajo "potolči" viruse in bakterije. Skrivnost zmage je dokazano v tem, da nam ehinaceja pomaga, proizvesti svojo armado celic ubijalk, ki bodo opravile z vsiljivci.
Kako ji to uspe? Že petdeset let intenzivno raziskujejo to rastlino in vsakič znova odkrivajo nove in nove zdravilne učinkovine ter povezave. Kljub armadi znanstvenikov, ki se z njo ubadajo, ehinaceja še vedno ni dokončno "raziskana".

Če vas virusi kljub vsemu "podrejo", ……
spet lahko zaupate rastlinam, da bodo uspešno "pospravile nesnago". Dolga leta smo na zeliščne pripravke gledali kot na nekakšno začimbo pri zdravljenju. Manjši proizvajalci, ki se ukvarjajo z rastlinskimi preparati, si niso niti upali naravnost dokazovati velikim farmacevtskim gigantom, da so zeliščni preparati enakovredna zdravila, ki učinkovito delujejo. Takšna dokazovanja so draga in dolgotrajna, zato jih večina proizvajalcev ne opravlja. Tako so se mnogi zadovoljili s tem, da so jih razglasili kot dodatke k prehrani.

Toda nekateri so se odločili iti do konca. Nemško podjetje Bionorica že sedemdeset let proizvaja zdravilo popolnoma rastlinskega izvora (rumeni svišč, jeglič, kislica, črni bezeg in navadni sporiš), ki zdravi vnetja nosne sluznice in sinusov. Simptomov ne bo le prikrilo, temveč jih tudi pozdravilo. V lekarnah ga dobimo pod imenom Sinupret.

Opravili so številne randomizirane, s placebom nadzorovane, dvojno slepe klinične študije ter na koncu še metaanalizo vseh študij, opravljenih v različnih državah, in tako v najobsežnejši od vseh študij s tega področja dokazali, da moramo rastline jemati kot resna zdravila. V Nemčiji je to zdravilo na prvem mestu pred vsemi, tako sintetičnimi kot rastlinskimi zdravili za vnetje sinusov.

Čuvajte se rastlin z "napako"!
Toda pomembno je vedeti, da ni vsaka zdravilna rastlina sposobna zdraviti, čeprav se ponaša z enakim imenom. Tako kot ljudje se tudi rastline razlikujejo med seboj. Niso vse enako "pametne" in niso vse enako zdrave. Zdravijo vas lahko le takšne, ki same "pokajo od zdravja" in so se v naravi naučile vsega, kar morajo vedeti za svoj poklic "zdravilke".

Zaradi množične pridelave in industrijske predelave se v zdravilna zelišča vse bolj vtihotapljajo pesticidi, fungicidi, sledi umetnih gnojil … To se zelo pogosto dogaja pri množični proizvodnji zdravilnih zelišč.
Njiva kamilice, mete ali ognjiča je podobna njivi pšenice. Če enako zelišče gojijo iz leta v leto, se brez izjeme povečuje število škodljivcev, pred katerimi je treba ubraniti rastline. Izčrpano zemljo pa je treba dodatno gnojiti. Monokulture so sicer veliko bolj ekonomične. Možno jih je strojno obdelovati, pri nekaterih celo strojno pobirati, vendar je razlika med tako pridelanimi zdravilnimi zelišči in tistimi, ki so pridelana brez kemije, zelo velika.

Ekološko pridelane
Le malo je proizvajalcev, ki se lahko pohvalijo, da v svojih zeliščnih pripravkih uporabljajo samo rastline, ki so zrasle na prostem ali pa so bile ekološko pridelane. Pregledali smo ponudbo v slovenskih lekarnah, drogerijah in specializiranih trgovinah. Izdelkov, ki si pripisujejo vzdevek "zeliščni preparati" je resda vse več, vendar informacij o tem, kako in kje so bile pridelane rastline, ne boste našli.

Dr. A.Vogel je ena od redkih blagovnih znamk, ki pridelavo iz ekološko certificiranih sestavin razume kot nujni pogoj izdelave zeliščnih pripravkov oziroma zdravil na rastlinski osnovi. Certifikat Biosuisse imajo že od začetka šestdesetih let minulega stoletja. Njihova zdravila na rastlinski osnovi so tudi med redkimi, ki so registrirana pri Agenciji za zdravila. Večina proizvajalcev svoje zeliščne pripravke prodaja brez nadzora in registracije, torej kot prehranska dopolnila.
Certificirana je tudi biodinamična kozmetika Dr. Hauschka. Kot ste lahko prebrali v besedilih dr. Vesne Godina, ki jih objavljamo v naši reviji, zdravljenje raka na Livingstonu obsega tudi prepoved uporabe kozmetike (celo dekorativne), ki vsebuje kemične snovi. Verjeli ali ne, vse kar nanesete na kožo, v nekaj urah pride do vaših jeter. Če v to dvomite, se vprašajte, kako delujejo obliži proti kajenju, novi kontracepcijski obliži, a tudi močni narkotiki, ki jih dajejo proti bolečinam. Dr. Hauscka je izjema v kozmetični industriji prav zato, ker to kozmetiko dobesedno lahko pojeste. Vse sestavine so le naravne snovi, pridobljene iz biodinamično pridelanih rastlin ter pripravljene na osnovi dognanj antropozofske medicine in homeopatije.
Weleda, kozmetika iz zdravilnih zelišč, je narejena po enakih načelih iz pretežno ekološko in biodinamično pridelanih zelišč.
Med eteričnimi olji smo našli le ena s certifikatom, da so narejena iz rastlin, pridelanih brez kemije – to so olja nemškega proizvajalca Primavera.

Pri čajih je zelo veliko tistega, kar kazi ime zdravilnih zelišč. Najdemo celo takšne, ki so le aromatizirani s sestavino, po kateri se imenujejo. Pri mnogih je delovanje slabše, ker učinkovine zaradi lažje predelave zmeljejo in v filter vrečke spravijo tudi dele, ki sicer niso škodljivi, vendar nimajo zdravilnega učinka. Večina standardnih čajev v naših trgovinah nima nobenega certifikata, ki bi pričal o načinu pridelave in morebitnem vsebovanju kemičnih snovi. Dvanajstim proizvajalcem smo poslali prošnjo, naj nam pošljejo certifikate o pridelavi. Ekološki certifikat imajo čaji Bio Active-Kneipp,Yogi Barjans, Sonnentor in Clipper.

Če ni certifikata, morate zaupati ljudem, njihovemu poznavanju zelišč, vesti in etičnosti – da rastlin niso nabirali ob cestah ali jih kako drugače kemično onesnažili. Že nabiranje zelišča ob nepravem trenutku, nepravilno shranjevanje pri nabiranju (v plastične vrečke, kovinsko posodo …) ali neustrezen proces obdelave lahko zdravilne snovi spremeni v škodljive.
Otočkov, kjer zeliščarstvo še obstaja v svoji izvirni obliki in kjer potreba po zaslužku, zmanjšanju stroškov, pospeševanju procesa in drugih posodobitev ni prevladala, je v Sloveniji še nekaj. Žička kartuzija, Stična, zeliščna kmetija Kalan na Kozjanskem in podobni še hranijo izvirna izročila in izviren odnos do dela z zdravilnimi zelišči.

Bodite pozorni. Zdravilna zelišča res zmorejo veliko, vendar ne puščajte v svoje telo trojanskih konjev, ki prinašajo marsikaj, česar v zdravilnih zeliščih ne bi smelo biti.

Vir:www.viva.si

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Gibalni razvoj otrok

13 junija, 2012 0