Wednesday, February 28, 2024

Znanstveniki, ki so preučili zdravstvene kartone 46.000 žensk starejših od 36 let so ugotovili, da uživanje kontracepcijskih tabletk v obdobju osmih let ni povečalo možnosti za nastanek raka. Ugotovili so celo, da so se možnosti za nastanek te bolezni pri ženskah, ki uživajo tabletke zmanjšale tudi do 12 odstotkov. To pomeni, da bi od 2.200 žensk, ki uživajo tabletke, vsako leto za rakom zbolela ena manj. \’\’To ne zgleda veliko, če pa imamo v mislih vse ženske na svetu, je to ogromno,\’\’ je povedal glavni raziskovalec Philip Hannaford.


Manj obolelih za rakom
Raziskovalci so ugotovili, da je med ženskami, ki uživajo kontracepcijske tabletke manj bolnic, ki bolehajo za rakom na debelem črevesu, na materničnem vratu in rakom na jajčnikih. \’\’Veliko žensk, posebno pa tiste, ki so prva generacija, ki so uživale tabletke, bodo po narejeni raziskavi verjetno pomirjene,\’\’ so povedali raziskovalci. Rezultati raziskave so pokazali tudi, da so se možnosti za nastanek bolezni zmanjšale najmanj 15 let po prenehanju uživanja tabletk. Vseeno pa zdravniki ugotavljajo, da rak večkrat prizadene ženske, ki so uživale tabletke več kot osem let.
 

Od začetka 60. let, ko so kontracepcijske tabletke prišle v javnost, je število njihovih uživalk doseglo že 300 milijonov žensk.

O kontracepcijskih tabletkah je bilo narejenih že veliko raziskav, ki pa so dale različne rezultate; nekatere so pokazale, da so koristne, spet druge pa, da povečujejo možnosti za nastanek raka.

Vir: 24ur 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Dobrodelna dražba izredno usela

13 junija, 2012 0