Monday, June 24, 2024

Dveletno neprekinjeno uživanje inhibitorjev protonske črpalke je povezano s 65% višjim tveganjem za pomanjkanje vitamina B12, jemanje antagonista H2 receptorja pa se povezuje s 25% višjim tveganjem.


Med inhibitorje protonske črpalke spadajo omeprazol, pantoprazol, rabeprazol, lansoprazol in esomeprazol, med antagoniste H2 receptorja pa cimetidin, ranitidin, famotidin in nizatidin.

Rezultati raziskave odpirajo vprašanje, ali bi morali biti kronični pacienti testirani na pomanjkanje vitamina B12.

Inhibitorji protonske črpalke in antagonisti H2 receptorja se uporabljajo za zdravljenje gastroezofagealne refluksne bolezni (GERB), gastritisa in peptičnega ulkusa.

Vitamin B12 je hranljiva snov, ki je pomembna za ohranjanje zdravja krvnih in živčnih celic. Najdemo ga v mesu, ribah, perutnini, jajcih, mleku in ostalih mlečnih izdelkih.

Pomanjkanje vitamina B12 lahko povzroči utrujenost, slabost, zaprtje in izgubo apetita. V primerih resnega pomanjkanja lahko pride do težav s spominom in poškodbami živčnem sistemu, ki povzročajo parastezije v udih (pekoč občutek, mravljinci in otopelost).

Glede na to, da želodčna kislina pomaga pri absorpciji vitamina B12, je povsem normalno, da je jemanje zdravil za preprečevanje izločanja želodčne kisline, tesno povezano z manjšo absorpcijo vitamina B12, piše JAMA.

Pacienti, ki uživajo večje količine omenjenih zdravil, imajo večje tveganje razvoja hipovitaminoze B12. Potrebno je še dodati, da so pomanjkanju vitamina B12 bolj podvržene ženske.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Kakšno novoletno darilo si želijo ženske?

12 decembra, 2013 0